Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
NAJMLAĐE SVEUČILIŠTE U HRVATSKOJ

Sveučilištu 2,2 milijuna kuna: 'Radi jako dobar posao'

1/2
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Iz županijskog proračuna financirat će se uređenje infrastrukture i troškovi rada vanjskih suradnika brodske visokoobrazovne institucije

Brodsko-posavska županija s dodatnih 2,2 milijuna kuna sufinancirat će rad najmlađeg hrvatskog sveučilišta, onog u Slavonskom Brodu.

Više od 90 posto tog iznosa bit će utrošeno na uređenje infrastrukture i povećanje prostornih kapaciteta, a ostatak za rad vanjskih suradnika u nastavi. Potpisivanje sporazuma o financiranju između župana dr. sc. Danijela Marušića i rektora prof. dr. sc. Ivana Samardžića u županijskoj vijećnici nastavak je pomoći Sveučilištu u osiguravanju potrebnih uvjeta za rad i budući razvoj.

Pokretač gospodarstva

– Mi doista vjerujemo u budućnost Sveučilišta i radimo sve korake kako bismo mu pomogli u razvoju i unapređenju. To se, u svakom segmentu, pozitivno odražava na život u Brodsko-posavskoj županiji – rekao je Marušić.

Brodsko sveučilište sudjeluje kao partner u brojnim projekti ma gospodarskog značaja od interesa za županiju, kako s Brodsko-posavskom županijom tako i s ustanovama kojima je Županija osnivač. Kako je naglašeno, Sveučilište može biti pokretač gospodarskih aktivnosti, stoga je regionalnoj samoupravi u interesu dati potporu njegovu rastu i jačanju.

– Ovo je nastavak dobre suradnje, jer su u prethodnom proračunu za potrebe Sveučilišta izdvojena dva milijuna kuna. Sveučilište radi jako dobar posao, to je ustanova koja nam je jako bitna u svakom pogledu – kazao je predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić.

Na Sveučilištu ističu da su godinu i pol nakon osnivanja vidljivi pomaci te da imaju upola manje djelatnika, a dvostruko više studenata u odnosu na druge visokoškolske institucije. Rektor sveučilišta Ivan Samardžić zahvalio je Županiji, svim vijećnicima i predsjedniku Skupštine što su Sveučilište podržali i riječima i djelima.

– Naši djelatnici daju sve od sebe da Sveučilište iz dana u dan raste i razvija se. Nemamo poplavu studijskih programa, nego one koje tržište rada prepoznaje, kao što su informatika i informacijske tehnologije, ekološko inženjerstvo i zaštita prirode okoliša te sveučilišne studije ekonomije – istaknuo je Samardžić.

Stipendije studentima

Potpisani su i ugovori o stipendiranju studenata s područja Brodsko-posavske županije. Stipendirat će se 31 student, od čega sedam darovitih, a ostali će stipendiju dobivati po osnovi deficitarnosti. U županijskom proračunu za 2022. godinu osigurana su sredstva za stipendiranje 120 studenata u ukupnoj vrijednosti od 1,1 milijun kuna.

– Mjesečna stipendija iznosi 800 kuna. Nije velik novac, ali vjerujem da će bar malo olakšati vašim roditeljima – poručio je župan Marušić.

Županija sufinancira i troškove prijevoza studenata željeznicom do mjesta studiranja. Tako su u akademskoj godini 2021./2022. osigurane 594 tisuće kuna za prijevoz 685 studenata.

Jaskanska sportska legenda Davorin Kopić je vezan uz dvorac Erdödy ”Pamtim priče prabake i bake o životu u dvoru” Damir Severinac, legendarni spiker i voditelj Radio Jaske ”Obnova dvorca je jedna od najvećih investicija u povijesti našeg grada i zato je s nestrpljenjem čekam” Nakon gotovo 30 godina od pokušaja obnove, sve je bliže početak opsežne obnove jaskanskog dvorca Raspisan natječaj za radove na obnovi dvorca Erdődy