Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
kulturološki dug

U prostoru bivše sinagoge otvorena izložba 'Židovi i Varaždin'

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Na otvorenju izložbe Težak je naglasila izniman doprinos Židova u svim područjima varaždinskog društva, ponajprije gospodarskom

U prostoru bivše varaždinske sinagoge u utorak navečer je otvorena izložba  „Židovi i Varaždin“, na kojoj se na 26 panela prikazuje bogata povijest Židova u Varaždinu, najstarijoj židovskoj zajednici u tom dijelu Hrvatske.

u riječkom Malom salonu Otvorena izložba '120 umjetnina na drugom katu'

Nakon što je izložba „Židovi i Zagreb“ u travnju gostovala u Varaždinu kao prvom u nizu gradova u kojima više ne postoji židovska zajednica, u istom prostoru varaždinske bivše sinagoge otvorena izložba „Židovi i Varaždin“, koju su organizirali Grad Varaždin i Gradski muzej Varaždin.

Izložbu su na temelju povijesnih istraživanja Magdalene Lončarić osmislile zamjenica predsjednika Kulturnog vijeća grada Varaždina i muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Varaždin Spomenka Težak, kustosica u Gradskom muzeju  Nataša Mihinjač i dokumentalistica tog muzeja Petra Marincel.

Na otvorenju izložbe Težak je naglasila izniman doprinos Židova u svim područjima varaždinskog društva, ponajprije gospodarskom.

Izložba Računski strojevi više od 20 različitih primjeraka strojeva za zbrajanje Međunarodna izložba 'Računski strojevi' privukla brojne posjetitelje

- Varaždinska židovska općina je okupljala Židove Aškenaze koji su ovamo došli s njemačkog područja. Riječ je bila o trgovcima. U velikoj mjeri su obilježili gospodarski život grada, bilo da je riječ o malim trgovačkim radnjama ili pak o začecima industrije u Varaždinu. Tekstilna industrija Varaždin ili današnji Varteks, veliki početni dio kapitala bio je židovskog podrijetla - rekla je muzejska savjetnica. 

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek je rekao da je obnova sinagoge „naš kulturološki dug jednoj zajednici koja je apsolutno ostavila traga“.

- U svim segmentima židovska je zajednica bila prisutna u bogatoj povijesti Varaždina. Ovaj objekt je najbolji spomenik tome i živa kulturna aktivnost u njemu prioritet je kulture Varaždina - rekao je Mesek, dok je zamjenica gradonačelnika Varaždina podsjetila da je Ministarstvo kulture dalo sredstva za obnovu dviju židovskih ostavština u Varaždinu.

Izložba „Židovi i Varaždin“ je otvorena do 31. svibnja,  a ulaz je besplatan.

Otvorena izložba tradicionalne kineske kaligrafije Rijeka Otvorena izložba tradicionalne kineske kaligrafije