Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Isplaćeni poticaji po javnom natječaju Brodsko-posavske županije

Udrugama iz poljoprivrede i vatrogastva milijun kuna

1/2
Foto: BPŽ
Županija će sufinancirati projekte, jednokratne aktivnosti udruga, institucionalni i organizacijski razvoj te nabavu opreme

Više od milijun kuna dodijelit će Brodsko-posavska županija udrugama iz područja poljoprivrede i vatrogastva. Financijska sredstva odobrena su temeljem javnih natječaja objavljenih u siječnju i veljači ove godine, a sufinancirat  će se projekti, jednokratne  aktivnosti, institucionalni i organizacijski razvoj udruga te nabavka opreme.

”Kupujmo lokalno”

S poljoprivrednim udrugama potpisano je jedanaest ugovora vrijednih 540 tisuća kuna, a najizdašniju potporu od 240 tisuća kuna dobio je Centar za razvoj “Ravnica” iz Beravaca za projekt “Kupujmo domaće – kupujmo lokalno”.

Pravo na financijsku pomoć ostvarili su i LAG Posavina iz Brodskog Stupnika za projekt Učimo od najboljih, Novogradiški sajam za projekt Poljoprivredno-poduzetničke ideje, HGU Chaine des Rotisseurs za projekt Knjiga o kulenu, UUHH Slavonac za Županijsku izložbu hrvatskog hladnokrvnjaka, Udruga za poticanje sportskog ribolova iz Sibinja za projekt Mala škola ribolova, LU Merolino oprisavačko za projekt osiguranja lovišta i opremanja, LAG Zapadna Slavonija za projekt promocije poljoprivrednih proizvoda, Turistički klaster Slavonska košarica za sajam “Slavonija na Savi”, Udruga vinogradara i voćara Cernik za projekt razmjene plemki i sjemenja starih sorti voća i povrća te Kinološka udruga Brod za Nacionalnu izložbu pasa svih pasmina.

– Radi se o vrlo zanimljivim projektima, od knjige o kulinu do projekta Lokalno2Go koji se pokazao jako dobrim u vrijeme 
koronakrize jer je nudio potpuno novi način upravljanja krizom i poljoprivredom i dostavu poljoprivrednih proizvoda do potrošača. Ima tu još udruga, recimo udruga koja se bavi plemkama i starim sortama voća. Ja im zahvaljujem na aktivnostima i čestitam na sredstvima ostvarenim na ovom natječaju – rekao je župan Danijel Marušić.

Vatrogasne udruge mogle su prijaviti aktivnosti u prioritetnom području suradnje s organizacijama civilnog društva i podrške njihovim aktivnostima. Dodijeljeno im je 466 tisuća kuna, a potpisano je 11 ugovora. Novčanu potporu dobila su dobrovoljna vatrogasna društva iz Podcrkavlja, Sibinja, Brodskog Stupnika, Garčina,  Seoca, Lužana, Srednjeg Lipovca, Ljupine, Velike Kopanice, Cernika i Magić Male.

Nije samo gašenje požara

Župan Marušić podsjetio je kako je zakonom definirano što županije trebaju činiti za vatrogasna društva. Dodao je da se po tom pitanju čini dosta, no uvijek treba i više jer vatrogastvo nije samo gašenje požara.

– Mi smo županija koja ima  problem specijalnog transporta, raznih nesreća koje se ovdje događaju i uvijek su tu vatrogasci. Tijekom koronakrize vatrogasci  su čak pomagali i u regulaciji prometa. Sustav vatrogastva je vrlo ozbiljna stvar, to je dio našeg društva koji je inkorporiran u našu povijest i tradiciju – napomenuo je Marušić.