Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Župan Stjepan Kožić obišao osnovne škole u Prigorju Brdovečkom i Mariji Gorici

Uređena školska kuhinja, bivši učiteljski stan postao je učionica, a dobili su i pametne ploče

Obilazak novouređenih škola
1/9
Foto: Zagrebačka županija
U školama su opremljene informatičke radionice, a samo prošle godine u OŠ I. Brlić Mažuranić i OŠ A. Kovačića uloženo je više od milijun kuna

Župan Stjepan Kožić obišao je prošlog tjedna Osnovnu školu Ivane Brlić Mažuranić u Prigorju Brdovečkom i onu Ante Kovačića u Mariji Gorici, te s ponosom ustvrdio da Zagrebačka županija, u usporedbi s drugim županijama, najviše u državi ulaže u obrazovanje.

Župan Stjepan Kožić s izraelcima Zagrebačka županija Za pomoć starim osobama na Žumberku, Pisarovini i Pokupskom 350.000 kuna

Obrazovanje je prioritet

Razvoj obrazovanja jedan je od glavnih prioriteta Zagrebačke županije, a o tome svjedoče i brojke. Naime, gotovo 40 posto proračuna otpada na investicije i materijalna ulaganja u školstvo, a pritom treba istaknuti da su prihodi ovogodišnjeg proračuna planirani u iznosu većem od 411 milijuna kuna. U OŠ Ivane Brlić Mažuranić Županija je zadnjih godina uložila više od 4,3 milijuna kuna, a samo krajem lanjske godine nešto više od 646.000 kn. Ovim je novcem opremljena školska kuhinja, nabavljena je informatička oprema i garderobni ormarići te su uređene svlačionice.

Foto: Zagrebačka županija

– Izuzetno sam sretan što i ova škola koristi moderne tehnologije poput pametne ploče. U proračunu za ovu godinu osigurali smo 2,2 milijuna kuna za nabavu ovakvih ploča kako bi svaka osmogodišnja škola imala barem jednu. Cijena jedne je oko 50.000 kuna – kazao je župan, koji je u OŠ Ante Kovačića, uz lani proširenu informatičku radionicu, obišao i preuređene prostore nekadašnjega učiteljskog stana, čijim se preuređenjem u učionice stječu uvjeti da se u ovoj školi od iduće školske godine nastava odvija u jednoj smjeni.

subotica Obilježen dan oš “matija gubec” Županijska delegacija posjetila Suboticu i Tavankut

Moderne tehnologije

Lani je u ovu školu iz proračuna Županije uloženo oko 720.000 kuna, a uz preuređenje učiteljskog stana i proširenje informatičke učionice, novac je utrošen i u nabavu pametne ploče i garderobnih ormarića, nabavu razglasa za sportsku dvoranu, adaptaciju sanitarnih čvorova...

Ravnatelji dviju osnovnih škola zadovoljni su ulaganjem i napretkom te su zahvalili Zagrebačkoj županiji i županu Kožiću. Renato Šintić, ravnatelj OŠ Ivane Brlić Mažuranić, ustvrdio je tako da će opremanjem školske kuhinje djeca odsad moći dobiti i ručak, a ne samo mliječni obrok.

Foto: Zagrebačka županija

– Informatički smo dobro opremljeni, svaka učionica ima pametnu ploču, i zahvaljujući izvrsnoj suradnji sa Županijom možemo reći da su se zadnjih godina dogodila kapitalna ulaganja u našu školu – naglasio je Šintić. Županiji je zahvalila i ravnateljica OŠ Ante Kovačića Jasna Horvat.

– Broj učenika zadnjih godina ne opada, na sreću stabilan je. Oni koji polaze našu školu u njoj imaju sve što im pripada prema pedagoškom standardu – zaključuje Jasna Horvat.

Župan se osvrnuo i na energetsku obnovu koja je najavljena za pet škola, a prve su na redu one u Velikoj Gorici. 

Foto: Zagrebačka županija

U obnovu škole u Lupoglavu od 2013. do 2018. uloženo je gotovo 4,5 milijuna kuna Župan Stjepan Kožić posjetio područnu školu u Lupoglavu U obnovljenoj školi đacima na raspolaganju i pametna ploča Radovi su pri kraju, a investicija je vrijedna 13,7 milijuna kuna Župan Stjepan Kožić obišao gradilište u Posavskim Bregima Isti uvjeti školovanja za sve – 155 učenika uskoro će na tjelesni u novu sportsku dvoranu