Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Novi turistički projekt

"Z cugom v zeleno Međimurje", dalje busom i biciklom

storyeditor/2024-04-26/MZB.jpg
Foto: Međimurska županija POSJET Međimurju vlakom dobro je prihvaćen, a svi kažu da im je nedostajalo još vremena za sav sadržaj koji im se nudio

Turistička zajednica Međimurske županije predstavila je inovativni turistički koncept nazvan "Z cugom v zeleno Međimurje". Dio je to projekta "Laboratorij održivog razvoja turizma", u kojem je osmišljen koncept posjeta Međimurju vlakom, kao ekološki prihvatljivo putovanje uz smanjenje ugljičnog otiska, te sudjelovanje u nizu zelenih akcija i istraživanje destinacije pješačenjem, korištenjem "hop on, hop off" minibusa ili bicikla.

– Sve je bilo savršeno organizirano, imali smo toliko sadržaja da bi nam trebalo još nekoliko dana – rekla je jedna od putnica. Poznato je da vlak od Zagreba do Čakovca vozi gotovo tri i pol sata, a sporost su u ovom slučaju u Turističkoj zajednici Međimurja okrenuli u korist jer spori su vlakovi optimalni za razgled područja kojim se putuje.

Prvo putovanje cugom v zeleno Međimurje putnicima je pružilo i zanimljivu prezentaciju međimurske eno-gastronomske ponude kako bi znali što ih očekuje na destinaciji i što mogu očekivati na degustacijama na kojima su kušali tradicijski međimurski doručak, tijekom kojeg je goste zabavljao Mirko Švenda Žiga. Putnici su sa željezničkih stanica u Čakovcu i Murskom Središću u obilazak destinacije pošli "hop on hop off" busom te se aktivno uključili u obilježavanje Dana planeta Zemlje sudjelujući u uređenju javne osjetilne staze, izradi hotela za kukce i kućica za ptice, kao i tradicijske pokladne maske iz Međimurja. Putnicima je na izbor ponuđeno još aktivnosti, uglavnom vezanih uz proljetne radove na zemlji.

Ovim novim konceptom Turistička zajednica Međimurja ide dalje u istraživanje održivih modela koji uključuju i volontiranje gostiju te dokazuje da Međimurje nije slučajno prvo u Hrvatskoj i četvrto u svijetu proglašeno Green Destination regijom, kao i najboljom kontinentalnom destinacijom Hrvatske, kažu u Turističkoj zajednici. 

storyeditor/2024-04-19/sport-tereni-suhopolje-101.jpg Suhopolje Otvoreno igralište s terenima za više sportova spomen soba dubrovnik Nova spomen-soba poginulim dubrovačkim braniteljima u palači Sponza Radovi na zgradi Vodotehne BJELOVAR Povijesna zgrada na samom ulazu u grad spremna za obnovu