autohtoni proizvod

Mlinci zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla, štrukli još čekaju na red

Županije
Zagorski mlinci Fotografija: Facebook/Klub mladih Sisak Skwhat
Župan Željko Kolar najavio je da su sljedeći proizvodi za zaštitu zagorski štrukli i zagorski bagremov med

Zagorski mlinici zaštićeni su oznakom zemljopisnog podrijetla, a sljedeći korak je zaštita na razini Europske unije, izvijestio je u petak u Krapini predsjednik Udruge "Tradicija Zagorja" Matija Gulija.

Gulija je na konferenciji za novinare kazao kako su prvi zadaci bili zaštita zagorskih mlinaca i zagorskih štrukli, a nakon četiri godine i četiri mjeseca od osnivanja udruge stiglo je rješenje Ministarstva poljoprivrede o zaštiti naziva "Zagorski mlinci", koja trenutno vrijedi za područje Republike Hrvatske kao prijelazna nacionalna oznaka.

- Čak 80 posto ispitanika s područja Hrvatske smatra da su zagorski mlinci autohtoni proizvod Hrvatskog zagorja i 80 posto ih povezuje upravo s ovim područjem. Oznaka je jamstvo kvalitete i podrijetla, u ovom slučaju Krapinsko-zagorske županije, Varaždinske županije i rubnih dijelova Zagrebačke županije - rekao je Gulija. Kao sljedeći korak najavio je registraciju zaštite na razini EU, za što je zahtjev poslan, a u udruzi očekuju da će do kraja godine dobiti i pozitivan odgovor.

Zagorski mlinci

Župan Kolar: Želimo zaštititi i zagorske štrukle i bagremov med 

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da trenutno četiri proizvođača s područja županije proizvode zaštićene zagorske mlince.

- Njihov kapacitet je sada 400 tona, ali ova zaštita bit će dodatni okidač da krenu u povećanje proizvodnje jer očigledno da na tržištu postoji interes - rekao je Kolar i najavio da su sljedeći proizvodi za zaštitu zagorski štrukli i zagorski bagremov med.

- Štrukli su nešto kompliciraniji, ali udruga intenzivno radi na tome i uskoro će biti usklađena i definirana receptura. Nakon toga se ide pred Ministarstvo poljoprivrede sa zahtjevom za zaštitu na nacionalnoj, pa na europskoj razini -  istaknuo je.

Kao članica Udruge "Tradicija Zagorja" u aktivnosti zaštite bila je uključena i predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, koja je podsjetila da je već zaštićen zagorski puran.

- Što je bolje nego puran i mlinci u jeseni koja je pred nama, a onda i za božićne blagdane. Isto tako i bagremov med za kašalj - kazala je Hubicki.

Uz tu udrugu, u zaštiti "Zagorskih mlinci" oznakom zemljopisnog podrijetla sudjelovali su i Krapinsko-zagorska županija, Zagorska razvojna agencija., Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina te Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, a zahtjev je Ministarstvu poljoprivrede predan 9. rujna prošle godine. Rješenje o odobrenju prijelazne nacionalne zaštite dobiveno je 3. travnja ove godine, a 18. svibnja je predan zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za registraciju "Zagorskih mlinci" na razini EU, za što je zahtjev Europskoj komisiji podnijet 19. lipnja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje