Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Usvojen rebalans proračuna Dubrovačko-neretvanske županije

Županijski proračun smanjen za 11,9 milijuna kuna i iznosi 976,1 milijun kuna

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Osigurano je 8,2 milijuna kuna za aktivnosti Stožera civilne zaštite, zdravstvo iznad standarda, OB Dubrovnik, Centar rane intervencije za djecu s poteškoćama...

Na sjednici Županijske skupštine usvojen je rebalans proračuna za 2020. Proračun je izvorno planiran na 988,3 milijuna kuna, a ovim rebalansom smanjuje se za 12,2 milijuna kuna odnosno na 976,1 milijun kuna. Županijski dio proračuna smanjuje se za 11,9 milijuna kuna, a proračunskih korisnika za 0,3 milijuna kuna.

Muzej Korčule uskoro se vraća u svoj obnovljeni, suvremeno opremljeni prostor Rekonstrukcija palače Gabriellis otkrila oslike iz 17. st.

Pad poreza na dohodak

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je da je ovaj rebalans uvjetovan krizom nastalom zbog epidemije koronavirusa.

– Prvotni proračun morao se smanjiti zbog smanjenja prihoda, odnosno smanjene gospodarske aktivnosti. Pohvalno je da je Vlada isplaćivala plaće, a u našoj županiji u ova dva mjeseca isplaćeno je 106 milijuna kuna – rekao je Dobroslavić te dodao kako je rebalans planiran prema sadašnjim očekivanjima, a u slučaju daljnjih izazova s njima ćemo se uspješno nositi kao i do sada.

Poboljšanje konkurentnosti MSP-ova Poziv na besplatne radionice „Kako do bespovratnih sredstava“

Kako je uvodno istaknula pročelnica za financije Dragica Stanić, kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa uvelike je utjecala na ostvarivanje prihoda županijskog proračuna, prvenstveno poreza na dohodak čiji je nenamjenski dio najvažniji županijski prihod. Početnim proračunom taj porez planiran je na 63 milijuna kuna i čini 75 posto izvornih prihoda proračuna. U razdoblju od siječnja do travnja 2020. godine u odnosu na isto razdoblje lani veći je za 269 tisuća kuna, ali u travnju je zabilježen pad u iznosu od 20 posto, odnosno milijun kuna.

Provodi se 19 EU projekata

Izmjenama i dopuna proračuna porez na dohodak – nenamjenski dio planira se u iznosu od 45 milijuna kuna što je za 17,5 milijuna kuna odnosno 28 posto manje u odnosu na važeći proračun.

Manjak prihoda od županijskih poreza (dohodak i ostali županijski porezi) riješen je pokrićem viškom prihoda iz 2019. u iznosu od 10,1 milijun kuna te uštede na rashodnoj strani proračuna u iznosu od 15,7 milijuna kuna. Istodobno je osigurano 8,2 milijuna kuna za aktivnosti Stožera civilne zaštite, zdravstvo iznad standarda, OB Dubrovnik, Centar rane intervencije za djecu s poteškoćama u razvoju, Centar kompetencija u turizmu i drugo.

Većina u komercijalnom smještaju U Dubrovačko-neretvanskoj županiji tek 10 posto lanjskog broja turista

Ovim izmjenama i dopunama imamo ukupno 19 EU projekata koji se uredno izvršavaju. Ukupna vrijednost EU projekata je 60,5 milijuna kuna.