Omlet, uštipci, lepinje, pohani kruh, krem juha od krumpira, popečci od krumpira, sokovi, džemovi... To su samo neki od jednostavnih, ali slasnih specijaliteta koje su pripremali učenici s teškoćama u razvoju iz požeške OŠ Julija Kempfa.
Svi recepti objedinjeni su u prvu, u Hrvatskoj jedinstvenu kuharicu "Kad se naše ruke slože, sve se može“, prilagođenu djeci s posebnim potrebama. Autorice Đurđa Tomičić i Ivana Lekić cijelu su godinu zajedno s učenicima stvarale ovaj vrijedan priručnik namijenjen odgojnim ustanovama, ali i zdravoj djeci predškolskog uzrasta, kako bi na zabavan i zanimljiv način kuhala u obiteljskom okružju.
- Projekt kuharice nastao je spontano u našoj kulinarskoj radionici. Recepti su prilagođeni mogućnostima i sposobnostima učenika s teškoćama, koji često nisu čitači, pa smo ih ilustrirali kako bi svi mogli sudjelovati u pripremi jela – kaže učiteljica i rehabilitatorica Đurđa Tomičić.
Samostalan život
Mladi su Požežani kroz kuhanje razvijali različite vještine. Iako su sva jela bila vrlo ukusna, jedno je sve oduševilo. Riječ je o kukuruznoj bazlamači, tradicionalnom jelu od jaja i brašna koji su pripremale njihove bake, a u koje su oni za ljepšu aromu dodali i tri ribane jabuke. Za prste polizati! Kako sam kažu, naučili su nešto što prije nisu znali, a sretni su jer su u kuharici pronašli i svoje slike.
- Uređivali smo kuhinju, prali posuđe, naučili kako pravilno koristiti pribor i stekli nova prijateljstva. Sada znamo pripremati razna jela, rezati, miješati, valjati... – kažu učenici Marko, Petar i Emerik.
Kreativne igre u kuhinji su dio projekta "Prilika za sve", koji požeška škola provodi od prošle godine kako bi pružila priliku svim učenicima za rad, napredovanje i druženje. - Cilj projekta bio je osposobiti mlade ljude teškoćama za što samostalniji život i stvoriti izvor ideja za roditelje i druge edukatore i rehabilitatore - kaže ravnateljica Kornelija Sabljak.
Recept za kukuruznu bazlamaču
Sastojci:
3 jaja
1 čvrsti jogurt
1 mala šalica šećera
1 velika šalica
kukuruznog griza
1 velika šalica
oštrog brašna
1 mala šalica ulja
3 veće ribane jabuke
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Priprema:
Oguliti jabuke, uključiti pećnicu na 150 stupnjeva. Umutiti jaja, šećer i ulje. Dodati kukuruzni griz, brašno i jogurt. Sve dobro izmiješati. U smjesu dodati naribane jabuke, vanilin šećer i prašak za pecivo. Sve izmiješati. Uliti smjesu u protvan i peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta.