Izbornik
Naslovnica Gradovi
Požeška OŠ Julija Kempfa

Đaci pekli uštipke, lepinje, bazlamaču i s učiteljicama napravili novu kuharicu

Osnovna ​š​kola Julija Kempfa​ ​predstavila je jedinstvenu kuharicu, sastavljenu od recepata za jednostavna jela koja su pripremala u​cčenici s te​š​ko​ćama u razvoju
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Požeška OŠ Julija Kempfa objavila je u Hrvatskoj jedinstvenu kuharicu "Kad se naše ruke slože, sve se može“, prilagođenu djeci s posebnim potrebama

Omlet, uštipci, lepinje, pohani kruh, krem juha od krumpira, popečci od krumpira, sokovi, džemovi... To su samo neki od jednostavnih, ali slasnih specijaliteta koje su pripremali učenici s teškoćama u razvoju iz požeške OŠ Julija Kempfa.

Svi recepti objedinjeni su u prvu, u Hrvatskoj jedinstvenu kuharicu "Kad se naše ruke slože, sve se može“, prilagođenu djeci s posebnim potrebama. Autorice Đurđa Tomičić i Ivana Lekić cijelu su godinu zajedno s učenicima stvarale ovaj vrijedan priručnik namijenjen odgojnim ustanovama, ali i zdravoj djeci predškolskog uzrasta, kako bi na zabavan i zanimljiv način kuhala u obiteljskom okružju.

- Projekt kuharice nastao je spontano u našoj kulinarskoj radionici. Recepti su  prilagođeni mogućnostima i sposobnostima učenika s teškoćama, koji često nisu čitači, pa smo ih ilustrirali kako bi svi mogli sudjelovati u pripremi jela – kaže učiteljica i rehabilitatorica Đurđa Tomičić.

Samostalan život

Mladi su Požežani kroz kuhanje razvijali različite vještine. Iako su sva jela bila vrlo ukusna, jedno je sve oduševilo. Riječ je o kukuruznoj bazlamači, tradicionalnom jelu od jaja i brašna koji su pripremale njihove bake, a u koje su oni za ljepšu aromu dodali i tri ribane jabuke. Za prste polizati! Kako sam kažu, naučili su nešto što prije nisu znali, a sretni su jer su u kuharici pronašli i svoje slike.

- Uređivali smo kuhinju, prali posuđe, naučili kako pravilno koristiti pribor i stekli nova prijateljstva. Sada znamo pripremati razna jela, rezati, miješati, valjati... – kažu učenici Marko, Petar i Emerik.

Kreativne igre u kuhinji su dio projekta "Prilika za sve", koji požeška škola provodi od prošle godine kako bi pružila priliku svim učenicima za rad, napredovanje i druženje. - Cilj projekta bio je osposobiti mlade ljude teškoćama za što samostalniji život i stvoriti izvor ideja za roditelje i druge edukatore i rehabilitatore - kaže ravnateljica Kornelija Sabljak.

Foto: Ivica Galović/Pixsell

Recept za kukuruznu bazlamaču

Sastojci:

3 jaja

1 čvrsti jogurt

1 mala šalica šećera

1 velika šalica

kukuruznog griza

1 velika šalica

oštrog brašna

1 mala šalica ulja

3 veće ribane jabuke

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

Priprema:

Oguliti jabuke, uključiti pećnicu na 150 stupnjeva. Umutiti jaja, šećer i ulje. Dodati kukuruzni griz, brašno i jogurt. Sve dobro izmiješati. U smjesu dodati naribane jabuke, vanilin šećer i prašak za pecivo. Sve izmiješati. Uliti smjesu u protvan i peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta.