Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Otvoren Zavod HAZU-a

“Akademija u malom” u kojoj će znanstvenici smišljati projekte za brendiranje Turopolja

Otvoren HAZU u Velikoj Gorici
Foto: Grad Velika Gorica
Zavod su otvorili njegov novi voditelj, akademik Željko Cvetnić, gradonačelnik Dražen Barišić i predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić

”Akademija u malom” - tako je već prvog dana otvaranja prozvan Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji je otvoren u središtu Velike Gorice. Na adresi Šetalište Franje Lučića 15 ploču s natpisom otkrio je gradonačelnik Dražen Barišić u društvu predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića i akademika Željka Cvetnića, koji je imenovan za voditelja te institucije. Mjesto je to koje će okupljati znanstvenike, intelektualce i umjetnike koji će imati priliku tamo razmijeniti mišljenja i ideje kako bi se osmišljavali novi projekti. Misija ovog Zavoda bit će usmjerena jačanju identiteta grada Velike Gorice te očuvanju povijesne baštine turopoljskog kraja.

Stjepan Mihanović Tradicionalna turopoljska gradnja Makete slaže i pincetom, za jednu mu treba godina dana

Prepoznati na karti Hrvatske

Velika Gorica tako se pridružila skupini od 17 hrvatskih gradova u kojima djeluju znanstvenoistraživačke jedinice HAZU-a.

– Ovakvi Zavodi važni su za identitet lokalne zajednice. Pokazalo se da je to iniciralo mnoge značajne projekte u znanstvenom istraživanju, čuvanju baštine, artikuliranju i prepoznavanju povijesti identiteta jednog kraja i to postaje jezgra i kulturnog i znanstvenog i umjetničkog rada u manjim sredinama – kazao je predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić. Gradonačelnik Dražen Barišić dodao je kako svi građani te Turopoljci imaju dobre temelje za jačanje svog identiteta.

– Grad smo koji generira rast na svim poljima. Odvojili smo se od Zagreba i postali samostalni, razvijamo brending na temeljima svoje povijesti i tradicije i želimo izgraditi svoju opću samostalnost. Mi Turopoljci imamo što ispričati, imamo materijala, temelja, dobrih i kvalitetnih ljudi, akademika, imamo prostora i mogućnosti to financijski poduprijeti. U znanstvenoistraživačkom i umjetničkom radu bit ćemo prepoznati na karti Hrvatske i tako dati poruku tko smo, što smo i kamo želimo ići – rekao je gradonačelnik Barišić. Novo središte HAZU-a u Velikoj Gorici radit će na tome, dodao je akademik Cvetnić, da se organiziraju događanja, predavanja i skupovi koji će doprinijeti svim segmentima društvenog, znanstvenoistraživačkog i kulturnog života koji se tiču Velike Gorice i Turopolja. Jedan od prvih projekata je “Selo Mraclin Andrija Štampar, susret lokalnog i globalnog” koji će se 20. rujna održati u Mraclinu pokraj Velike Gorice, a na kojem će predstavnici nekoliko zdravstvenih ustanova govoriti o povijesti liječenja i zdravstvene skrbi u Mraclinu.

Predavanje svaki mjesec

Akademik Cvetnić nastojat će svaki mjesec organizirati slično događanje ili predavanje. Svečanost otvaranja Zavoda HAZU-a uveličali su nastupom Folklorni ansambl Turopolje i Umjetnička škola Franjo Lučić, kao i povijesna vojna postrojba Hrvatske vojske - Turopoljski banderij.

Postavljanje rasvjete Nakon 30 godina Gradski stadion dobiva rasvjetu, počeli radovi