Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
usvojeno na gradskom vijeću

Akcijskim planom do čišćeg zraka u Vinkovcima

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Analiza je pokazala da kućanstva u godišnjoj emisiji čestica imaju četiri puta veći doprinos od industrijskih postrojenja

Gradsko vijeće Vinkovaca usvojilo je nacrt akcijskog plana poboljšanja kvalitete zraka za grad Vinkovce za razdoblje 2020. – 2025. godine. Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Davor Mecanović rekao je kako se radi o iznimno važnom dokumentu koji omogućava poboljšanje kvalitete zraka temeljem provedbe mjera koje su propisane ovim planom, a za koje su propisani i izvršitelji i rokovi.

Najavljen je bogat program na sedmim Rimskim danima MANIFESTACIJE Rimski dani održavaju se krajem lipnja ili u srpnju

– Na taj način će se iz javno objavljenog dokumenta moći pratiti realizacija i dinamika izvršenja svih aktivnosti predviđenih ovim akcijskom planom – rekao je Mecanović.

Pojasnio je kako su za potrebe akcijskog plana poboljšanja kvalitete zraka na području Vinkovaca provedena mjerenja koncentracija čestice promjera manjeg od 10 mikrona i 2,5 mikrona u zraku (PM10 i PM2,5) te mjerenja ukupne taložne tvari (UTT).

– Poznato je da su povišene godišnje koncentracije čestica PM2,5 i PM10 karakteristične za područje čitave kontinentalne Hrvatske i susjednih zemalja, a razina koncentracija čestica u zraku ne ovisi samo o lokalnim izvorima emisija, već i onima udaljenim i stotinama kilometara. Tako je, između ostaloga, analiza pokazala da na onečišćenje česticama na području grada Vinkovaca uvelike utječe visoka razina regionalnog pozadinskog onečišćenja zraka česticama PM10 i PM2,5 – rekao je Mecanović.

Započinje sanacija ulice Ruđera Boškovića, jedne od najprometnijih vinkovačkih ulica "Rak-rana" prometa u Vinkovcima se uređuje, a dobit će biciklističku i pješačku stazu

Dodao je kako vinkovačka kućanstva u godišnjoj emisiji čestica imaju četiri puta veći doprinos od doprinosa industrijskih postrojenja. – Stoga je glavnina mjera u akcijskom planu poboljšanja kvalitete zraka za grad Vinkovce usmjerena na kućanstva koja su dominantni lokalni izvor emisija čestica, a na području grada je oko 4000 kućanstava koja u sezoni grijanja koriste drva za ogrjev te pri tome oko 40% kućanstava koristi tehnologije izgaranja s visokim emisijama čestica – istaknuo je Mecanović.