Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
MANIFESTACIJA SE OVE GODINE ODRŽAVA POD GESLOM “BAŠTINA ZA SVE”

“Albanskim kutićem” u Gradskoj su knjižnici otvoreni Dani europske baštine

Foto: Grad Velika Gorica
Kutak s djelima na albanskom jeziku je u odjelu za odrasle, a Dani europske baštine traju do 12. listopada

U Gradskoj knjižnici Velika Gorica, točnije na Odjelu za odrasle, otvoren je “Albanski kutić” čime je i službeno počela manifestacija Dani europske baštine koja se ove godine održava do 12. listopada pod motom “Baština za sve”.

– U Velikoj Gorici živi najviše pripadnika albanske manjine u Zagrebačkoj županiji. Već smo nekoliko puta imali brojne aktivnosti s Vijećem albanske nacionalne manjine, poput prijevoda na albanski jezik knjige velikogoričkog i hrvatskog književnika Božidara Prosenjaka “Divlji konj”. A i prijevoda knjige jednog od najpopularnijih i najboljih albanskih pjesnika na hrvatski jezik, tako da nekakav kontinuitet postoji i ovo je bio logički slijed – rekla je v.d. ravnateljice Gradske knjižnice, Katja Matković Mikulčić.

Memetali Zenuni – Memi, predsjednik Vijeća albanske manjine Zagrebačke županije i predsjednik Vijeća albanske manjine grada Velike Gorice, istaknuo je kako je to povijesni trenutak za njihovu zajednicu.

– Ovo je za nas povijesni trenutak jer se prvi put otvara kutak za našu manjinu što je veliki korak naprijed i zato sam sretan. Ovim putem zahvaljujem se ravnateljici knjižnice gospođi Katji koja je izuzetno ustrajna i cijela je ova priča njezina, bez obzira na to što sam i ja to htio, a ona je to napravila s velikim entuzijazmom i ja joj se u ime Vijeća Zagrebačke županije i Vijeća grada Velike Gorice te u svoje ime od srca zahvaljujem – rekao je Zenuni.