Izbornik
Naslovnica Gradovi
Mapa solarnog potencijala u Vinkovcima

Web aplikacija za izračun snage solarne elektrane na krovovima kuća

PREDSTAVLJENA je web aplikacije koja građanima daje podatke o tome isplati li se ili ne postavljanje solarnih panela
1/4
Foto: Grad Vinkovci
Solarna mapa prikazuje i troškove instalacije, uštede energije i emisija CO2 zanimljivim usporedbama te, što je najvažnije, konačnu isplativost investicije, a jednostavna je za korištenje i besplatna

Iz godine u godinu sve veći broj građana razmišlja o postavljanju solarnih panela na krovove svojih obiteljskih kuća s ciljem da proizvode električnu energiju za svoje kućanstvo. Međutim, pri tome se redovito postavlja pitanje hoće li moći proizvesti dovoljno energije i koliko je sve to zapravo isplativo.

U Vinkovcima su riješili i taj problem i to tako da je kroz projekt Mapa solarnog potencijala izgrađena web aplikacija za građane Vinkovaca, ali i Varaždina i Koprivnice, putem koje će biti moguće izračunati preporučenu snagu solarne elektrane na vlastitim objektima.

Više digitalnih usluga
Iz vinkovačke gradske uprave navode i kako solarna mapa također prikazuje troškove instalacije, uštede energije i emisija CO2 zanimljivim usporedbama te, što je najvažnije, konačnu isplativost investicije.

Foto: Grad Vinkovci

– Izradom mape solarnog potencijala cilj nam je bio omogućiti građanima i tvrtkama, pa čak i institucijama, besplatan uvid u energetski potencijal njihovih krovova te da u konačnici na temelju takvih besplatnih informacija donesu odluku isplati li im se postavljanje solarnih panela, bilo za vlastite potrebe bilo za proizvodnju i prodaju električne energije – rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Hrvoje Niče. Dodaje i kako im je u gradskoj upravi intencija uvoditi što veći broj digitalnih usluga da građani na jednom mjestu mogu dobiti informacije koje ih zanimaju.

– Tu smo dobili podatke o ukupnom solarnom potencijalu na području Vinkovaca te na temelju tih podataka i kod pripreme budućih projekata, pogotovo EU projekata koji se tiču energetske učinkovitosti, imamo podatke na jednom mjestu te mi kao gradska uprava možemo puno brže i kvalitetnije donositi odluke. Potencijal je 0,4 GW na području Vinkovaca, što je zaista golemo, otprilike kao polovica nuklearne elektrane Krško. Naravno, to je samo potencijal, a na nama je hoćemo li ići u investicije, za koje vidimo da su iz godine u godinu sve isplativije i učinkovitije – kazao je Niče.

Zelena tranzicija
Mapa solarnog potencijala u potpunosti je prilagođena građanima i njihovim potrebama, a uz to je i jednostavna za korištenje te pruža informacije vezane uz sve korake koje građani trebaju proći kako bi uspješno postavili solarne elektrane na krovove svojih kuća.

– Ovo je još jedan u nizu važnih koraka u zelenoj tranziciji i prelasku na čiste i obnovljive izvore energije, čime nastojimo budućim generacijama osigurati zelenu i zdravu budućnost u našem gradu. Vrlo je važno istaknuti kako je solarna mapa kompatibilna i s javnim pozivima za sufinanciranje gradnje solarnih elektrana od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s obzirom na to da pruža i izračun isplativosti solarnih elektrana uz 40% sufinanciranja od strane Fonda – kazao je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić. Mapa je izgrađena u suradnji Grada Vinkovaca i tvrtke GDi čiji je voditelj vinkovačkog ureda Dominik Periškić kazao kako je ova aplikacija zorni primjer kako digitalizacija može direktno pomoći građanima.

– Izrazito sam ponosan što su Vinkovci među predvodnicima kada su ovakve inicijative u pitanju – istaknuo je Periškić.

PROJEKT je počeo prije 10 godina na maloj pozornici Glazbena škola Josipa Runjanina u Vinkovcima Na božićnom koncertu svirala 163 mlada glazbenika RADOVE je obišao i gradonačelnik Kašuba Ulaganje u prometnu sigurnost u Našicama Nogostup u Brnjikovoj ulici vrijedan 39.000 € SPOMEN-SOBA poginulih dubrovačkih branitelja posveta je i gradu kao simbolu slobode, a muzeji, kao čuvari našeg identiteta, moraju nuditi mogućnost povezivanja s osobnom emocijom, ističe autorica Nikolina Jelavić Mitrović Izvođenje radova počelo je 10. studenoga Uređenje Spomen-sobe poginulih dubrovačkih branitelja