Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Investicija u Koprivnici

Belupova tvornica gotova do kraja godine, otvara se 100 radnih mjesta

Dvije tvornice Belupa koja se otvaraju u Koprivnici
1/4
Foto: Hrvoje Šlabek
Kompleks s pogonima za proizvodnju krutih, polukrutih i tekućih lijekova te s novim skladištima i energetskim centrom prostirat će se na 80.000 četvornih metara

Gradnja nove Belupove tvornice lijekova u Koprivnici, najveća hrvatska greenfield investicija čija je realizacija započela u srpnju prošle godine, a vrijednost joj je 50 milijuna eura, ulazi u završnu fazu. U farmaceutskoj kompaniji iz sastava grupe Podravka doznajemo kako su u tijeku građevinsko-obrtnički i inastalacijski radovi.

- Neki proizvodni strojevi već su smješteni u tvornici, dok su drugi u završnoj fazi izrade i testiranja te se uskoro očekuje njihova isporuka. Trenutačno je na gradilištu vrlo dinamično. Dnevno se ovdje nalazi dvjestotinjak radnika – kazao je jučer Tomislav Đuranek, direktor projekta.

Kompleks s pogonima za proizvodnju krutih, polukrutih i tekućih lijekova te s novim skladištima i energetskim centrom prostirat će se na 80.000 četvornih metara. U Belupu očekuju tehnički pregled do konca godine, a početak proizvodnje u lipnju 2017. godine, nakon što ishode potrebne dozvole.

Velika očekivanja

Foto: Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL

- Ovaj projekt podrazumijeva uvođenje novih tehnologija, automatizaciju proizvodnih procesa te povećanje efikasnosti. Također ćemo udovoljiti zahtjevima tržišta, kao i uvjetima domaćih i svjetskih regulatornih agencija. Naša očekivanja su velika – kaže šef Belupove uprave Hrvoje Kolarić.

Koprivnička famaceutska kompanija nakon puštanja u pogon novih postrojenja kapacitet proizvodnje povećat će za jedan i pol puta, a najavljeno je otvaranje stotinjak radnih mjesta za visokoobrazovane i srednju stručnu spremu i to s područja farmacije, kemije i tehničkih struka.

Grupa Podravka je, kao investitor, novac namaknula dijelom iz kredita, dijelom iz lanjske dokapitalizacije, a gradnja nove Belupove tvornice kao strateška investicija dobila je poticaj Ministarstva gospodarstva od oko 160 milijuna kuna. Belupo će potporu moći koristiti u idućih deset godina kroz smanjenu stopu poreza na dobit i putem poticaja za otvaranje radnih mjesta.