Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Građanima Zaprešića dostupna i usluga korištenja javnih bicikala kao nadopuna javnom prijevozu

Bicikli se mogu unajmiti putem mobitela i biti spremni za tri sekunde

1/3
Foto: Grad Zaprešić
Jedna registracija vrijedi za sve Nextbike gradove, a unošenjem promotivnog koda ZAPRESIC90 u aplikaciju, svi će registrirani korisnici dobiti i 90 minuta besplatne vožnje

Građanima Zaprešića dostupna je usluga korištenja javnih bicikala, kao nadopuna javnom prijevozu. To jedno od tzv. pametnih rješenja koje Grad sustavno implementira. Trenutačno je na raspolaganju 20 bicikala postavljenih na šest najfrekventnijih lokacija – na Trgu dr. Franje Tuđmana, Trgu mladosti, u Centru (Šetalište kardinala Franje Kuharića), na željezničkoj postaji Savska, željezničkom kolodvoru Zaprešić i u Gradskoj upravi.

Besplatna registracija

Sustav bicikala Nextbike građanima i posjetiteljima omogućava unajmljivanje javnih bicikala 24 sata svih sedam dana, a funkcionira tako da se bicikli preuzimaju i ostavljaju na bilo kojoj Nextbike stanici na navedenim lokacijama.

Foto: Grad Zaprešić

– Javni gradski bicikli mogu se lako unajmiti putem pametnog telefona i biti spremni za vožnju za manje od tri sekunde, a sve što 
je potrebno jest preuzeti Nextbike aplikaciju unutar App store ili Google Play trgovine, registrirati se i aktivirati račun. Registracija je besplatna i omogućuje korištenje računa za vožnju bilo kojim Nextbike gradom širom svijeta. Aktivacija računa iznosi jednokratno 10 kuna, a redovna cijena usluge iznosi pet kuna za 30 minuta vožnje, dok su dostupne i pretplate od 100 kuna za tjedan ili 200 kuna za godinu, koje nude neograničen broj vožnji u trajanju od 30 minuta po biciklu – kažu u Gradu.

Jedna registracija vrijedi za sve Nextbike gradove, a unošenjem promotivnog koda ZAPRESIC90 u aplikaciju, svi će registrirani korisnici dobiti i 90 minuta besplatne vožnje. Pametni gradski bicikli opremljeni su novim sustavom zaključavanja te GPS uređajima, što će osigurati njihovo korištenje, ali i omogućiti korisnicima informaciju o raspoloživosti bicikala po stanicama, za što je dovoljno otvoriti aplikaciju Nextbike (https://www.nextbike.hr/hr/zapresic/).

Zaprešić je 22. hrvatski grad koji je po uzoru na brojne europske gradove implementirao sustav javnih bicikala, za što je Grad izdvojio oko 200.000 kuna, dok će održavanje sustava iznositi oko 1000 eura mjesečno do kraja godine.

Staza uz potok Lužnicu

 Pokaže li se to građanima zanimljivo, namjera je proširiti broj lokacija i bicikala te s vremenom  uvesti i električne bicikle. U proteklih tjedan dana, koliko je dostupan, u sustav se registriralo stotinjak Zaprešićana.

Foto: Grad Zaprešić

– Ovo je još jedan iskorak kojim stvaramo pretpostavke za kvalitetniji razvoj intermodalnog prometa i povećanja broja korisnika sredstava javnog prijevoza, s ciljem poticanja brige o vlastitom zdravlju, ali i o očuvanju okoliša – rekao je zamjenik gradonačelnika Alan Labus.

Inače, u Zaprešiću se radi i na razvoju mreže biciklističkih staza, pa je tako u završnoj fazi provedba projekta “Forest ride” koji 
se odnosi na gradnju nove biciklističko-pješačke infrastrukture Zaprešić – Pojatno i Industrijske ulice te njihovo spajanje na postojeću biciklističko-pješačku stazu koja vodi prema željezničkoj postaji Novi dvori. Također, Grad je partner Općini Pušća na projektu gradnje buduće biciklističko-pješačke staze uz potok Lužnicu, koja će se protezati od Ulice Zelengaj u Zaprešiću do Zagrebačke ulice u Pušći, u dužini od 5,8 kilometara. Oba projekta gotovo su u cijelosti sufinancirana sredstvima Europske unije.