Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
Infodan o primjeni pepela biomase održan u Đakovu

Biopepelom do veće plodnosti tla i bolje proizvodnje

Foto: Grad Đakovo
Biopepeo je važan nusproizvod raznih postrojenja na biomasu (TE, toplana, sušara) te ga je ponovnom upotrebom u kemijskim melioracijama moguće na održiviji način zbrinuti, odnosno reciklirati u agrošumskim ekosustavima uz dodatne beneficije, kao što je povećanje plodnosti tla

”Primjena pepela biomase radi unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i plodnosti tala” tema je infodana koji se održao u prostorima Državne ergele Đakovo. Organizatori su bili Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Grad Đakovo.

Projekt je predstavio prof. dr. sc. Gabrijel Ondrašek, a da je tema zanimljiva poljoprivrednicima, svjedočio je velik broj sudionika. Uz Grad Đakovo na projektu je još šest partnera, među kojima su i Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, Matricaria, obrt za proizvodnju i usluge Široko Polje, te još tri partnera iz Gundinaca i jedan iz Trnave.

Govoreći o važnosti projekta, prof. dr. Ondrašek istaknuo je da se on temelji na ispitivanju utjecaja primjene različitih doza pepela biomase (biopepela) pri neutralizaciji kiselih poljoprivrednih tala i njihove bolje opskrbljenosti makro i mikrohranivima, a bez negativnih konotacija na fizikalne, kemijske i mikrobiološke karakteristike istraživanih tala te na kakvoću i visinu prinosa poljoprivrednih kultura.

Rekao je i da zbog poticanja obnovljivih izvora energije, zelenih politika i transformacije energetskih sustava iz fosilnih u druge ekološki prihvatljivije i održivije, u Hrvatskoj, EU, kao i na globalnoj razini, količina biopepela kontinuirano raste.

Biopepeo, pojasnio je, važan je nusproizvod raznih postrojenja na biomasu (TE, toplana, sušara) te ga je ponovnom upotrebom u 
kemijskim melioracijama moguće na održiviji način zbrinuti, odnosno reciklirati u agrošumskim ekosustavima uz dodatne beneficije, kao što je povećanje plodnosti tla uz manju upotrebu mineralnih gnojiva.