Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Kandidat SDP-a za gradonačelnika Zaprešića Danijel Saić

Birači sigurno ne žele prepustiti vlast HDZ-u koji ne uspijeva održati većinu

Danijel Saić, kandidat SDP-a na lokalnim izborima
Foto: SDP
SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zaprešića Danijel Saić ističe kako su najveće boljke grada nedovršeni projekti, nedovoljno mjesta u vrtićima, skupa voda i slab odnos prema poduzetnicima. Tvrdi kako će osigurati besplatni internet za sva kućanstva, besplatne radne bilježnice, niže cijene vrtića, ali i besplatne tablete za učenike od 5. do 8. razreda

Aktualni gradonačelnik Željko Turk stoji jako dobro prema anketama. Zašto mislite da imate šanse dobiti ga u Zaprešiću?

Ankete koje mi posjedujemo govore sasvim drugačije i to da smo čak u prednosti u odnosu na aktualnog gradonačelnika. No, i sami znate da se glavna anketa provodi 21. svibnja, a u svakodnevnom radu na terenu s građanima Zaprešića uvijek čujem da im je dosta obećanja i opravdanja aktualnog gradonačelnika koji ne završava projekte. Očekujemo dobar odaziv građana na biračkim mjestima jer su revoltirani stanjem u gradu, ali i državi. Ako govorimo samo o Zaprešiću, dovoljno vam govori primjer Novih dvora za koje se tek sad radi projektna dokumentacija iako je obećavana obnova još prije 10 godina. Naravno, prijava na EU fondove predviđa se tek u sljedećoj godini. To je nedopustivo. Definitivno imamo dva kruga u koji ću sigurno ući jer birači znaju da biraju osobu koja može završiti projekte, program koji osigurava dugo željene promjene svim građanima Zaprešića i gospodarstvenicima te tim koji je stručan.

Koje su glavne boljke grada?

Boljke grada su već vidljive pri samom ulazu u grad, raskopane prometnice, nedovršeni projekti koji čekaju. Neki projekti, poput Novih Dvora čekaju više od dekade da se obnove, grade se fontane vrijedne 10,5 milijuna kuna dok mi nemamo dovoljno mjesta u vrtićima, cijene vrtića su skupe, a voda među najskupljoj u županiji. Nemamo ni poduzetničke zone, turizam nije ni u približnoj fazi kvalitetnog rasta, imamo svega 190 smještajnih kapaciteta koji ne mogu ugostiti jednu veću svadbu, a kamoli kakvu ozbiljniju manifestaciju. Slab je odnos Gradske uprave prema malim gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, općenito poduzetnicima. Cijeli proračun se primarno bazira na nametima prema građanima i tvrtkama, a ništa se ne vraća – što je parazitski. Pored toga, naš grad ne pozna EU fondove. Ukratko, namjerno ili planski ciljano vlada jedan infrastrukturni i organizacijski kaos u Gradu.

U vašem programu obećavate mnoge pogodnosti sugrađanima, ima li za sve to novca u proračunu?

Svojim programom želimo primarno rasteretiti kućne budžete i to besplatnim internetom za sva kućanstva, uz besplatne udžbenike osigurat ćemo i radne bilježnice za sve osnovnoškolce, 100 kuna niže cijene vrtića, besplatne stipendije za sve mlade Zaprešićane na Veleučilištu Baltazar kao i besplatne tablete za učenike od 5. do 8. razreda. Za ove mjere u proračunu, koji je oko 130 milijuna, realno imamo sredstva i to uz sve dubioze koje očekujemo da ćemo zateći kad preuzmemo vlast jer ipak je to struja koja je vladala 10 godina, i to, dobro umreženo. Niže cijene vode osigurat ćemo kroz pregovore, a ne direktno iz proračuna. Za neke programske mjere dovoljno je reorganizirati posao, a dobrim dijelom ćemo namaknuti sredstva iz resornih institucija kao i EU fondova.

Obećavate smanjiti samom sebi plaću za 20-ak posto. Je li to populizam?

Trenutna gradonačelnikova plaća od 16.500 kuna nije adekvatna u trenutku kada i građani teško žive. Smatram da je kvalitetnije da se smanji plaća pa da se gradonačelnik nagradi adekvatno, na osnovu ostvarenih rezultata. Gradonačelnikova plaća može rasti i razvijati se ako se grad razvija. Sve drugačije šalje negativnu poruka građanima koja kaže radio ili ne radio, isto se plaća. To ćemo ispraviti.

Kako to da niste dobili potporu i HNS-a za izbore već idete svatko sa svojim kandidatom?

S lokalnim čelnicima HNS-a zajednički smo dogovorili da svatko ide samostalno na izbore. Pored toga, sa svojim sam stručnim kolegama formirao listu kandidata koja koalira s građanima i koja je dovoljno snažna da osigura stabilnu većinu u Gradskom vijeću i poziciju gradonačelnika Zaprešića.

Hoće li situacija na nacionalnoj političkoj sceni utjecati na lokalne izbore?

Naravno da građani prate što se dešava na nacionalnoj političkoj sceni, ali primarno im je bitno tko je ta osoba i osobe koje upravljaju Gradskom upravom jer to određuje puls razvoja grada. Dobro znaju naši građani tko sad upravlja i kako se upravljalo do sada, a sigurno znaju što će dobiti kad SDP Zaprešić preuzme i osigura da naš grad više nije samo spavaonica Zaprešiću u koju zbog samog ne želite ni ući, ili, ako ste gost, ući ćete jednom i nećete se više vraćati. E to želimo mijenjati, želimo da nam se gosti vraćaju.

Mislite li da nas očekuju i novi parlamentarni izbori i je li SDP za njih spreman?

Sad je još teško prognozirati, sigurno će lokalni izbori utjecati na smjer hoće li ili neće biti novih parlamentarnih izbora. No, jedno je sigurno, a to je da znam da u SDP- u imamo snagu na koju hrvatski birači računaju jer sigurno ne žele prepustiti vlast HDZ- u koji već drugi put po redu ne uspijeva održati stabilnu većinu. Dobro je poznato biračima što se sve napravi i u kojem roku kada vodi SDP.

Treba li na eventualnim novim izborima Davor Bernardić biti kandidat za premijera ili i Vi, kao neki u SDP-u, mislite da bi bilo dobro uvesti neko drugo lice?

Davor Bernardić još nije pokazao svoju punu političku snagu, a vjerujte mi da hoće. I iznenadit će vas, odnosno sve nas!