Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci 73 pregleda
Manifestacija u Vinkovcima

Borbe gladijatora i prikaz povijesnih bitki u najstarijem gradu u Europi

Rimski dani
Foto: Facebook/ Riječno kino
Moto ovogodišnjih Rimskih dana glasi: Quam Caesar, vos postulo vincere Pannonius? Saltem tres! (Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri!)

Zadnjeg vikenda u svibnju, točnije 26. i 27. svibnja, u Vinkovcima će biti održani 5. Rimski dani koji iz godine u godinu privlače sve veći broj turista. Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare gdje je napomenuto kako će za vrijeme trajanja manifestacije posjetitelji imati priliku svjedočiti vjernom prikazu povijesti, načina života i utjecaja Rima na području grada Vinkovaca.

- Rimski dani su manifestacija koja svake godine privlači sve više turista u Vinkovce i njeno postojanje je važno za razvoj turističke ponude ovog dijela Hrvatske. Drago mi je što će se još više lokalnih poduzetnika uključiti u Rimske dane - rekla je direktorica Turističke zajednice Martina Matković dodajući kako građani i posjetitelji imaju priliku tih dana svjedočiti vjernom prikazu povijesti, načina života i utjecaja Rima na područje grada Vinkovaca.

Poznato je i kako Vinkovci nose titulu najstarijeg grada u Europi. Grad je nazivan još i Colonie Aurelie Cibalae, a može se pohvaliti i činjenicom da su u njemu rođeni braća Valentinijan I. i Valens, jedini rimski carevi na području današnje Hrvatske. Tijekom ovogodišnjih Rimskih dana bit će održano i niz radionica za djecu, sajam rimskih proizvoda, mala školu gladijatora, keramičarska izrada posuđa, borbe gladijatora, prikaz formacija legionara, pričanje priča, prikaze povijesnih bitki te igre žonglera s vatrom oživljavaju se rimske legende koje donose duh starog Rima na ulice grada. Biti će prilike i za kušanje slasnih gastro delicija spravljenih na rimski način. Moto ovogodišnjih Rimskih dana glasi: Quam Caesar, vos postulo vincere Pannonius? Saltem tres! (Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri!)

Zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Ivan Bosančić iskazao je zadovoljstvo dosadašnjim pripremama za održavanje manifestacije, a napomenuo je i kako je Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović pokroviteljica ovogodišnjih Rimskih dana.