Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Milijardu kuna za gradnju novog vrtića i sportske dvorane, gradnju južne obilaznice i aglomeracije

Broj tvrtki porastao šest posto, nikad niža stopa nezaposlenosti

Foto: Grad Zaprešić
- Jedan plus jedan! To je osnova našeg razvoja - rekao je gradonačelnik Željko Turk

Grad Zaprešić proslavio je svoj rođendan. U povodu 26. Dana grada i 220. godišnjice rođenja bana Josipa Jelačića održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća koju je otvorio predsjednik Matija Teur. Izrazio je nadu da će se donositi odluke i nalaziti rješenja koja će biti isključivo u interesu razvoja grada i time pridonositi kvalitetnim uvjetima života svih građana.

Projekcija filma

Prikazan je kratki film o najvažnijim projektima i investicijama u posljednjih godinu dana. Gradonačelnik Željko Turk naglasio je da 
je posebno ponosan na milijardu kuna uloženih u gradnju novog vrtića i sportske dvorane OŠ Antuna  Augustinčića, nastavak gradnje južne obilaznice i projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture.

– Jedan plus jedan! To je osnova našeg razvoja, a označava jednu milijardu investicija koje su provedene ili su u tijeku, a druga 
jedinica je nova milijarda koja se odnosi na planiranu gradnju mosta i ceste od Zaprešića prema Bestovju u dužini većoj od sedam 
kilometara, gradnju nove osnovne škole i obnovu Novih dvora. Veliki su izazovi pred nama, posebno pri iznalaženju dijela sredstava iz vlastite komponente za sufinanciranje ovih projekata koji će stvoriti i nove vrijednosti – rekao je gradonačelnik Turk.

U ime Zagrebačke županije čestitao je župan Stjepan Kožić i poručio kako očekuje da će Županija s Gradom i dalje gajiti dobre prijateljske i partnerske odnose.

– U vremenu ispred nas na raspolaganju su nam znatna europska sredstva, koja nam je omogućila Vlada RH. Moći ćemo 
ih koristiti ako imamo pripremljene projekte, a siguran sam da ih u ovome gradu ima – poručio je župan.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mato Čičak rekao je da brojni ostvareni i započeti projekti dokazuju da vodstvo Zaprešića ima jasnu viziju.

– Imam priliku biti u ovom gradu jako često pa mogu reći da se Zaprešić ne mijenja iz godine u godinu, već iz mjeseca u mjesec, pa čak iz dana u dan – istaknuo je.

Čestitku na učinkovitom načinu upravljanja gradom uputio je izaslanik predsjednika Vlade Davor Božinović, koji je i sam stanovnik Zaprešića.

– Puna tri desetljeća pratim stasanje Zaprešića od zagrebačkog predgrađa do samostalne i moderne urbane cjeline. Kontinuitet u 
vlasti i odgovornom vođenju grada pridonio je stabilnom ozračju i razvoju u svakom smislu – rekao je Božinović.

Realizacija proračuna

Proračun je realiziran s visokih 95 posto, dodao je, a Grad nije odustao ni od jedne planirane investicije. Naprotiv, zabilježen je porast broja gospodarskih subjekata za šest posto i povijesno niska stopa nezaposlenosti ispod dva posto. Uručena su i brojna priznanja zaslužnima.

Nagrade Grada ove su godine dodijeljene Vatrogasnoj zajednici Grada Zaprešića za izniman angažman pri saniranju šteta 
nastalih zbog potresa te za cjelokupan humanitarni i društveni  rad te Danijelu Peku za postignuti uspjeh za produkciju filma “Murina”, koji je osvojio nagradu Camera d´Or za najbolji debitantski film na festivalu u Cannesu.