Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Osijek obranio titulu hrvatskog Eco-cityja

Čak 98 posto javne rasvjete u Osijeku energetski je učinkovito

Foto: Osijek
Osijek je potvrdio titulu i zato što gradska uprava i tvrtke koriste električna vozila

Grad Osijek obranio je titulu hrvatskog Eco-cityja. Nakon prošlogodišnje pobjede u Eco City kategoriji izbora za najbolji grad, Osijek je ove godine u završnici izbora nadmašio Zadar, Poreč, Koprivnicu i Križevce. Nagradu je na Danima regionalnog razvoja i EU fondova u Opatiji preuzeo osječki gradonačelnik Ivan Radić, a uručio mu ju je premijer Andrej Plenković.

– Ova nagrada pripada građanima Osijeka koji su najzaslužniji za naše izvrsne rezultate. Osijek je prvi veliki grad koji je prešao 50 posto odvojenog prikupljanja otpada. Jedini smo veliki grad koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta na broj stanovnika i koji neće plaćati penale zbog otpada. Imamo svoju kompostanu, pri završetku je i jedan od najvećih projekata sanacije odlagališta otpada u RH, onog u Sarvašu. Samo taj projekt vrijedan je više od 73 milijuna kuna – izjavio je gradonačelnik Radić.

– Nabavili smo i 13 novih ekološki prihvatljivijih autobusa, a radi se i na modernizaciji tramvajske infrastrukture. Gradi se i najmoderniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj. Imamo više od 50 kilometara biciklističkih staza, više parkova nego trgova. Bit ću neskroman i reći da smo ovu nagradu i očekivali – dodao je Radić. 

Osijek je potvrdio titulu i zato što gradska uprava i tvrtke koriste električna vozila, a u ovom je trenutku čak 98 posto javne rasvjete u Osijeku energetski učinkovito.