Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
VELIKO PRIZNANJE

Čazma je prva hrvatska članica Kulturne rute Transromanica

1/3
Foto: Davor Kirin - Photography
Crkva sv. Marije Magdalene uvrštena je u rutu romaničke europske baštine

Čazma je s crkvom svete Marije Magdalene od 1. siječnja 2023. godine postala prvom hrvatskom članicom prestižne Kulturne rute Vijeća Europe – Transromanica, rute romaničke europske baštine. Nositelj je hrvatskog članstva na ruti Transromanica Centar za kulturu Čazma – Gradski muzej Čazma.

Velika šansa

– Ovo je važna potvrda važnosti čazmanske crkve, ne samo u okvirima hrvatske nego i europske baštine. Drago mi je da su nas prepoznali kao jednu važnu točku i sretni smo da smo se prvi u Hrvatskoj uspjeli upisati na tu rutu. Smatram da je velika važnost i u tome da se lokalno stanovništvo osvijesti da u svojoj sredini imaju jednu ne samo umjetnički važnu građevinu nego i povijesno važan objekt – naglasila je ravnateljica Centra za kulturu dr. sc. Maja Cepetić Rogić, koja je s Teom Gudek Šnajdar pripremila prijavnu dokumentaciju i podnijela prijavu.

– Transromanica povezuje zajedničko romaničko naslijeđe deset europskih zemalja: Njemačke, Austrije, Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Slovačke, Hrvatske, Srbije i Rumunjske. Duž te kulturne rute mogu se pronaći povijesne građevine iz romaničkog perioda. Ruta je posvećena promociji europske romaničke umjetnosti i arhitekture te razvoju turizma, s ciljem podrške održivom regionalnom i gospodarskom razvoju. Organizacija svojim ciljevima teži promociji regija članica, objekata i lokaliteta te ih čini dostupnima javnosti. Održivim kulturnim turizmom, razvojem te ciljanim marketingom postiže se i bolja preventivna zaštita objekata – istaknula je Annemarie Schmidt, vodeća direktorica kulturne rute Transromanica.

U kolovozu 2007. Transromanica je službeno prepoznata kao “glavna kulturna ruta Vijeća Europe”. Kao takva ona konkretno predstavlja temeljna načela Vijeća Europe: ljudska prava, kulturnu demokraciju, kulturnu raznolikost i identitet, dijalog, međusobnu razmjenu i obogaćivanje preko granica tijekom stoljeća. Na konferenciji održanoj u prostoru Multifunkcionalnog centra u Čazmi predstavnica Proširenog parcijalnog sporazuma o kulturnim rutama te voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija Tatjana Horvatić osvrnula se na značenje i prisutnost Kulturnih ruta Vijeća Europe u Hrvatskoj naglasivši važnost promidžbe hrvatske baštine u širem europskom kontekstu.

– To je velika šansa da se Čazma zajedno s ovom velebnom građevinom prezentira u kontekstu apsolutno kompletne romaničke kulturne baštine u Europi i da se stavi u pravi kontekst i promovira onako kako zaslužuje. Certifikat Vijeća Europe znači izvrsnost, a i veliki je potencijal za Čazmu da upravo na tome izgradi svoju budućnost u smislu kulturnog turizma – rekla je Horvatić.

Na početku konferencije prisutnima se obratio gradonačelnik Čazme Dinko Pirak, zahvalio je na prepoznavanju čazmanskog lokaliteta kao dijela europske romaničke kulturne baštine i naglasio kako se Čazmanci ponose svojom poviješću i važnošću.

Prirodna baština

– Drago mi je da je Čazma sa svojom crkvom koja je živi spomenik iz 13. stoljeća ušla u taj svijet. Naravno da ćemo pokušati spojiti svoje kulturne i prirodne sadržaje. Proveli smo programe koji se financiraju iz EU fondova, prezentiramo svoju prirodnu baštinu, imamo prvi biološki bazen u Hrvatskoj i još niz drugih sadržaja koje možemo prezentirati javnosti, kako našoj domaćoj tako i europskoj – rekao je gradonačelnik.

Velik dio zasluga za uvrštenje Čazme i crkve sv. Marije Magdalene na Transromanicu svakako pripada i prof. dr. sc. Vladimiru P. Gossu sa Sveučilišta u Rijeci, koji je svojim publikacijama čazmansku crkvu uveo u europsku znanstvenu literaturu i pridonio njezinoj široj prepoznatljivosti.

Nakon što se Hrvatska pridružila dvjema novim rutama certificiranima pri Vijeću Europe prošle godine, Europskoj ruti bajki i Ruti ženskih pisaca, ovim članstvom dosegnula je čak 18 kulturnih ruta koje njome prolaze.