Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Bogatim programom u Velikoj Gorici obilježen Dan kravate

Četiri velikana ovjenčana slavnim turopoljskim ukrasom

Foto: VELIKA GORICA
– Iznimno smo ponosni što je naša podgutnica prepoznata kao preteča kravate i što je kravata u svijet otišla iz Hrvatske – kaže gradonačelnik Krešimir Ačkar

Prigodnim programom u prostoru Turističke zajednice grada Velike Gorice i blizu obližnjeg spomenika Franji pl. Lučiću obilježen je Dan kravate. Vrtićanci i osnovnoškolci imali su u igrokazu Ane Katulić priliku doznati kako je nastala turopoljska podgutnica, preteča moderne kravate.

Preteča kravate

Učenici Osnovne škole Eugena Kvaternika svojim crtežima i drvenim maketama na temu podgutnice ukrasili su prostor Centra 
za posjetitelje.

– Cilj nam je da na ovaj način promoviramo našu podgutnicu i naš zavičaj Turopolje. Nažalost u školskom kurikulu tema zavičaj obrađuje se samo u trećem razredu pa je i obveza Plemenite opčine turopoljske nadopuniti to promoviranjem kulture i identiteta našeg Turopolja – poručio je župan Plemenite opčine turopoljske Juraj Odrčić.

Svoj primjerak tradicionalnog turopoljskog muškog modnog dodatka dobila su i četiri velikana: Franjo pl. Lučić, Vladimir Nazor, Stjepan Radić i Franjo Tuđman, čije biste krase centar Velike Gorice.

– Iznimno smo ponosni što je naša podgutnica prepoznata kao preteča kravate i što je kravata u svijet otišla iz Hrvatske. Podgutnica simbolizira toliko lijepih stvari i povijesnih činjenica, kojih naši mališani možda nisu svjesni. Stoga je jako bitno da smo danas pred mališanima sve spomenike naših velikana ukrasili podgutnicom. Jedino edukacijom možemo podići svijest o identitetu Turopolja na razinu koju on i zaslužuje. Ovo je tek početak brendiranja Velike Gorice kao grada kravate – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Svjetsko, a naše

Podsjetimo, kravata, koja je danas neizbježan modni dodatak u muškoj modi, smatra se izvornim hrvatskim proizvodom. Raširila 
se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Kada su marširali Parizom, kravate su primijetili oduvijek modno osviješteni Francuzi te ih malo doradili pa u njihov jezik ulazi naziv cravate, a poslije se i u drugim europskim jezicima pojavljuju slične varijante.

”Osim ljepote, te su marame bile i u mnogome praktičnije nego do tada nošeni kruti čipkasti ovratnici francuskih vojnika i časnika. U Englesku je kravatu donio Karlo II. nakon povratka iz izgnanstva. Kravata je ubrzo, kao modni odjevni predmet, osvojila i cijelu Europu”, zapisao je o kravati francuski pisac Franciose Caille.

Dan kravate slavi se 18. listopada jer je toga datuma prije 19 godina u Puli izvedena autorska instalacija Marijana Bušića “Kravata oko Arene”.