Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Započeli 15. Pčelarski dani u Vinkovcima

'Cijena meda kreće se od 14 do 16 kn po kg, to nam ne pokriva ni troškove proizvodnje'

Pčelarski dani u Vinkovcima
Foto: Branimir Bradarić
I ove godine na Pčelarskim danima pripremljen je bogat popratni program kao i niz predavanja

Mednim doručkom, a potom i otvaranjem sajamskog dijela u Vinkovcima započeli su dvodnevni 15. Pčelarski dani koji su ove godine okupili više od 35 izlagača. Bila je ovo još jedna prilika da medari razmjene svoja iskustva, porazgovaraju o planovima ali i problemima s kojima se susreću u svakodnevnom radu.

Oleg Butković Butković otvorio radove na dionici Otok - Slakovci: 'Izgradnjom ove prometnice nećemo pomoći samo Otoku nego i Vukovaru'

Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije, koji je organizator manifestacije, i ove godine pripremili su i bogat popratni program kao i niz predavanja. Pčelari kažu kako im takvi sajmovi puno pomažu kako u marketinškom smislu ali i radi brojnih savjeta i preporuka koje mogu čuti, a koje im pomažu u svakodnevnom radu. Predsjednik županijskog Pčelarskog saveza Stanko Čuljak rekao je kako je Hrvatska proteklih godina izvozila između 1.000 i 1.500 tona meda. U međuvremenu izvoz se smanjio za petstotinjak tona pa se pojavio višak meda koji uz onaj uvozni stvara pritisak na domaće tržište.

Foto: Branimir Bradarić

- Tržišna cijena meda na veliko na domaćem tržištu trebala biti oko 25 kuna po kilogramu da bi pčelari mogli nastaviti s ulaganjima. Sada se ta cijena kreće od 14 do 16 kuna po kilogramu, a ti novci nam ne pokrivaju ni troškove proizvodnje. Stoga o nekim ulaganjima ne možemo niti razmišljati - rekao je Čuljak.  

Drugi susret predstavnika Luke Vukovar i rumunjske Luke Konstanza drugi susret Jačanje poslovne suradnje Luke Vukovar i rumunjske Luke Konstanza

Sajmu je nazočila i tajnica Hrvatskog pčelarskog saveza Anica Dušević koja smatra kako je udruživanje pčelara u proizvođačke organizacije jedan od načina ostvarivanja dobrobiti za pčelare i njihovog daljeg kvalitetnog rada. U izjavi novinarima rekla je kako su pčelari danas suočeni s natpisima koji se kose s njima kao i do sada  postignutim stvarima. Istaknula je kako se ne mogu složiti s time da ne surađuju s Ministarstvom poljoprivrede kao ni da laboratorijske pretrage nisu jednake za sve.

- Pred pčelarima se nalazi borba protiv lošeg meda na domaćem tržištu ali i u isto vrijeme i borba za opstanak resursa, odnosno pašnjaka za pčele koji se sječom šuma sve više smanjuju. Zbog toga problema uskoro ćemo imati razgovore s Hrvatskim šumama - rekla je Dušević.

Policija u Otoku Božinović: Ovo su vrhunski prostori, na razini 21. stoljeća