Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
Teniski klub Đakovo jedan je od najuređenijih klubova u gradu

Đakovački tenis bogatiji za još dva nova terena

Foto: Đakovo
Prvi poznati podaci govore da se tenis u Đakovu igrao prije više od 100 godina, konkretnije od 1910.

Da je Teniski klub Đakovo jedan od najuređenijih i najprisutnijih klubova u gradu, potvrđuje i nedavna svečanost otvaranja dva nova teniska igrališta, a ujedno i Memorijalnoga teniskoga turnira “Reiblov memorijal” – Grand Slam Slavonije i Baranje.

Pomogla Županija

Svečanost otvaranja novih terena vodio je Mišo Mesić, predsjednik Teniskoga kluba Đakovo,  koji je zahvalio gostima – gradonačelniku Grada Đakova i saborskom zastupniku Marinu Mandariću, županu Ivanu Anušiću i Petru Šimiću, članu Upravnoga 
odbora HTS-a i izaslaniku Nikoline Babić, predsjednice Hrvatskoga teniskoga saveza.

Gradonačelnik Mandarić zahvalio je županu Ivanu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji koja prati programe Grada.

– Ovo je još jedan primjer da se Grad Đakovo brine za svoje mlade. Nova igrališta značit će i još jedan kvalitativni pomak kako u 
bavljenju sportom tako i ostvarivanju još boljih sportskih rezultata – poručio je gradonačelnik Mandarić.

Terene je simboličnim rezanjem vrpce otvorio župan Ivan Anušić. Na otvaranju je rečeno kako je Osječko-baranjska županija u gradnju ovih terena, ali i druge sadržaje, uložila 315.000 kuna. Župan je i iskazao spremnost Županije u podržavanju svih projekata koji će promovirati kvalitetniji život kako u gradu tako i u županiji. Županija je, poručio je, spremna pomoći i ostalim sportovima: nogometu, rukometu, košarci, borilačkim sportovima, jer Đakovo poslije Osijeka ima najveći broj sportskih udruga u županiji.

Duga tradicija

Nakon župana Anušića gostima se obratio Petar Šimić, član Upravnoga odbora Hrvatskoga teniskoga saveza, koji je prenio 
pozdrave Nikoline Babić, predsjednice Hrvatskoga teniskoga saveza. Istaknuo je zadovoljstvo novim teniskim terenima.

Inače, Teniski klub Đakovo iza sebe ima tradiciju dugu 38 godina, okuplja oko 300 rekreativaca i 120 djece koja svakodnevno treniraju. Klub je osnovan u svibnju 1984. Prvi poznati podaci govore da  se tenis u Đakovu igrao prije više od 100 godina, konkretnije od 1910. Igrali su ga ugledni Đakovčani, a prvo igralište izgrađeno je  na lokaciji Biskupijskog vlastelinstva uz tadašnji Strossmayerov mlin.

Potvrdu da je tenis imao određeni društveni status nalazimo na slici obitelji Špigl iz 1912. godine, na kojoj ujak Zvonka Benašića Franjo u ruci drži teniski  reket. Organizirano se tenis u Đakovu počeo igrati 1919., nakon osnivanja Građanskog športskog kluba. Već od samog osnivanja Kluba jedna od sekcija bila je teniska.