Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
Održani 56. Đakovački vezovi

”Đakovački vezovi ponovno pokazali kako je ponosan, važan i lijep naš kraj”

1/2
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Scenska slika, središnji dio otvorenja, ove je godine otkrila nešto što mnogi ne znaju: da je baš u Đakovu rođena ideja za nastanak jedne od najvažnijih slika slavnog Vlahe Bukovca, "Gundulićev san"

Đakovo je proteklog vikenda bilo središte tradicije i kulturne baštine te srce Slavonije u punom smislu tih riječi. Razlog tome bili su 56. Đakovački vezovi, koji su u grad privukli mnoštvo gostiju iz cijele Hrvatske, a i puno šire.

Ljepota tradicije

Neizostavni dio Đakovačkih vezova njihovo je svečano otvaranje koje se svake godine održava ispred katedrale, petkom u središnjem vezovskom vikendu. Središnji je dio te svečanosti scenska slika, a još od 2004. palica scenarista i redatelja u rukama je Mirka Ćurića i Darka Milasa. Ovogodišnja je odigrana pod nazivom “Šokačka sanjarenja” ili “Kad je najveći hrvatski slikar plesao šokačko kolo”.

Kako ističu organizatori, glavna je nakana scenarija svečanog otvaranja prikazati ljepotu slavonske tradicije u njezinoj punini, pokazati kako je lijep, važan i ponosan đakovački kraj i čime je sve bogatim urodio što se nastavlja i danas te da, unatoč nedaćama, ima perspektivu.

Scenska slika vraća nas u 1893. godinu. Naime, prije točno stotinu godina umro je po mnogima najveći, a svakako najpopularniji hrvatski slikar Vlaho Bukovac. Početkom listopada 1893. Bukovac sa svojom suprugom Jelicom Pitarević dva tjedna boravi u Đakovu kao Strossmayerov gost na svojevrsnom medenom mjesecu. Prethodne godine se oženio, a potom s mladom suprugom 
putovao od Dubrovnika preko Liverpoola do Pariza i Cavtata, pa onda do Đakova, u jedno od ključnih mjesta svoga života, u 
koje dolazi prvi i posljednji put. Iako su se prije i poslije toga dopisivali, bio je ovo jedini susret slavnoga slikara i njegova dobrotvora Strossmayera, što će također biti pokazano na pozornici ispred Strossmayerove katedrale.

Mnogi ne znaju da je, osim veličanstvenog Strossmayerova portreta koji tada nastaje, baš u Đakovu rođena ideja za nastanak jedne od najvažnijih Bukovčevih slika, kanonske slike hrvatske umjetnosti “Gundulićev san”. Ideja je nastala u Đakovu, na poticaj biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Na slici je prikazan Ivan Gundulić, zavaljen u dubravi dok sanja ili zamišlja prizor koji će uključiti u Osmana.

– Želio sam da svatko tko bude gledao ovu scensku sliku ispred katedrale ili malih ekrana barem  nakratko osjeti ljepotu šokačkih 
sanjarenja i slavonskog života,  da spozna važnost i povijesnu  veličinu našega Đakova, sve ono što je očaralo i najvećeg hrvatskog slikara te njegovu suprugu – rekao je scenarist Mirko Ćurić.

Na otvorenju Đakovačkih vezova bili su i premijer Andrej Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Svečana povorka

Program 56. Đakovačkih vezova nastavljen je u subotu, kada je predstavljena Revija Đakovačkih vezova te je održan Croatia Cup 
za jednoprege i dvoprege dok su navečer u Strossmayerovu parku nastupile gostujuće skupine. Nagrađen je i najljepše uređeni 
izlog.

Tradicionalna svečana povorka sudionika đakovačkim ulicama startala je u nedjelju u 8.30 sati, a održana je i misa u katedrali sv. Petra. Uslijedila je Smotra folklora Hrvatske nešto prije podneva, ponovno u Strossmayerovu parku. Na istom je mjestu poslijepodne pozornica bila rezervirana za Smotru folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

Kasnije navečer dodijeljene su nagrade za najbolje nošeno narodno ruho djevojkama, snašama i momcima te su zatvoreni 56. Đakovački vezovi.

Od 1967. godine, kada su održani prvi Đakovački vezovi, pa sve do danas ta se manifestacija održava svake godine u srpnju. Tako se svakoga ljeta u srcu Slavonije okupi na stotine folklornih društava te tisuće sudionika koji pjesmom, plesom i predivnim nošnjama čuvaju tradicije svojih krajeva.