Izbornik
Naslovnica Gradovi
Prezentacija u Karlovcu

Danski sustav obrane od poplava: brane od PVC cijevi koje se pune vodom

Na rijeci Korani prezentiran danski sustav obrane od poplava
1/5
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Damir Jelić, karlovački gradonačelnik, dodao je kako je na državi, resornom ministarstvu da donese odluku o kupnji, jer izgradnja čitavog sustava obrane od poplava za Karlovac, Ozalj i Ogulin će potrajati i košta 900 milijuna kuna

Sustav brane temeljen na laganim PVC cijevima, koje su iz vana zatvorene pletenom PVC mrežom, prezentiran je na karlovačkoj rijeci Korani prvi puta u Hrvatskoj. Riječ je o sustavu obrane od poplava danske tvrtke Environment solutions koji se u Europi, posebno u Francuskoj, Nizozemskoj i Mađarskoj, koristi već 15-ak godina.

- U Karlovcu smo prezentirali sustav dug 100 metara koji se sastoji od cijevi promjera 125 centimetara koje se mogu slagati, nadovezivati u sekcije, tako da možete, po potrebi slagati branu dugu kilometre. Cijevi najprije postavite na poplavljeno područje, a potom punite poplavljenom vodom, pa se, zapravo, od vode branite tom istom vodom. Može se složiti kao dupla brana, tada je brana stabilnija i nema propusnosti, a može se dodati i treća brana na vrh, što ju povisuje za 120 centimetara. Inače, brana štiti na visini od 80 centimetara. Cijena sustava kojeg smo prezentirali u Karlovcu je do 300.000 kuna, dok bi kilometar sustava koštao oko 150.000 eura. Najveći značaj ove brane je da se montira u daleko kraćem vremenu, nisu vam potrebne vreće pijeska i puno ljudi. Recimo, za kilometar brane inače vam treba 150 kamiona pijeska i 6000 vreća, a ovaj sustav postavite za dva sata s četiri čovjeka – kazao je Dalibor Božić iz tvrtke Khaleda, zastupnika danskog proizvođača.

Goran Franković, vatrogasni županijski zapovjednik, kazao je da je sustav iznimno kvalitetan, te da bi se njegovom nabavkom olakšala obrana od poplava u čitavoj Hrvatskoj, a ako ga država odluči kupiti, koristio bi se po potrebi diljem Hrvatske. Damir Jelić, karlovački gradonačelnik, dodao je kako je na državi, resornom ministarstvu da donese odluku o kupnji, jer izgradnja čitavog sustava obrane od poplava za Karlovac, Ozalj i Ogulin će potrajati i košta 900 milijuna kuna.

- Čak i kada se izgradi, postojat će mjesta koja nisu branjena, kako u Karlovcu, tako i drugdje u Hrvatskoj – dodao je Jelić. Na prezentaciji su bili predstavnici Hrvatskih voda, ministarstva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.