Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Turistička atrakcija u Koprivnici

Mama, kolika je kokoš koja nese ovolika jaja!?

pisanice u Koprivnici
1/6
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
U 11 godina oslikano je oko 90 pisanica, a neke su završile u Beču, New Yorku, Pragu...

Na koprivničkom Zrinskom trgu postavljene su velike pisanice po kojima je taj grad poznat i izvan Hrvatske. Oslikane su u stilu naive, likovnog smjera koji je proslavio Podravinu, posebno Hlebine, selo u kojem radi Galerija naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice. Izložbu “Ususret Uskrsu” u sklopu projekta “Pisanica od srca” 11. godinu organizira Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Gradom Koprivnicom.

Selfiji ispred jaja

– Oduševljeni smo! Nismo iz Koprivnice, vozili smo se pokraj pisanica i rekla sam mužu da stane na prvom parkiralištu. Čula sam za naivu, ali ovako nešto nikad nisam vidjela – oduševljena je Magdalena Horvat, koja nije propustila snimiti nekoliko “selfija” ispred pisanica.

Mišel Jakšić Gosti iz Michigana Studenti iz SAD-a u posjetu Koprivnici

Skupina mališana iz koprivničkog vrtića čudila se dimenzijama pitajući koliko velika mora biti kokoš koja nese takva jaja!?

– O naivi se premalo govori, a to je naša autohtona umjetnost – smatra jedan od posjetitelja koji su razgledali neobičnu izložbu.

Ne dijele samo Hrvati oduševljenje njima. Prošle je godine o pisanicama pisala kineska novinska agencija O Xinhua News Agency. Na Zrinskom trgu ove je godine izloženo 13 velikih i devet manjih pisanica koje je oslikalo osam umjetnika. Pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev kaže da će nakon izložbe, koja završava 27. ožujka, pisanice biti poslane u češki grad Brno i slovačku Bratislavu. Jednu je pisanicu kupio KUD Sveti Juraj Draganić kraj Karlovca, a jedna će biti darovana gradu Csurgu u Mađarskoj.

Hlebinska škola

U proteklih jedanaest godina oslikano je oko 90 pisanica. Među umjetnicima koji sudjeluju u projektu je i slikar Zlatko Štrfiček, sretan što se time popularizira naivna umjetnost i slavna hlebinska škola. Projekt “Pisanice od srca” povezuje tradicionalni hrvatski uskrsni običaj bojenja jaja i međusobnog darivanja s naivnom umjetnošću toga kraja. Kao materijal za izradu pisanica koristi se poliester, visoke su i do dva metra, a široke metar i pol. Posredstvom Hrvatske turističke zajednice bile su postavljene na trgovima i u galerijama u Vatikanu, kao dar Svetom ocu Benediktu XVI., New Yorku, Budimpešti, Bruxellesu, Pragu, Beču...

Trčanje Sisak Humanitarno Utrka za pomoć u liječenju sportašice Tanje Tisaj Tara Knežević Uspjeh Tara Knežević u NASA-inoj ljetnoj školi