Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Gospodarstvo

Do 2022. sirovine s hrvatskih polja

Dan polja pšenice
Foto: Podravka
Hrvatska poljoprivreda ima izniman potencijal, ali se tim potencijalom treba kvalitetno upravljati, kaže Zdravko Dimač

Koprivnička tvrtka Podravka planira do 2022. godine koristiti samo domaće sirovine u proizvodnji gotovih proizvoda, za što će joj trebati velik broj kooperanata uz sadašnjih 2500. Među njima su i kooperanti u proizvodnji žitarica koji su se okupili na stručnom skupu "Dan polja pšenice". Direktor sektora Poljoprivreda u Podravci Zdravko Dimač rekao je da sustavno rade na unapređenju proizvodnje i suradnje s kooperantima, ali i na proširenju suradnje na nove kooperante i proizvođače.

Književna nagrada “Ivan vitez Trnski” Nagrada Maši Virag Koprivničkoj pjesnikinji "Ivan Vitez Trnski"

– Hrvatska poljoprivreda ima izniman potencijal, ali se tim potencijalom treba kvalitetno upravljati. Zato i organiziramo ovakve skupove, da bismo znanja stručnjaka unutar Podravke prenijeli i na naše kooperante i proizvođače koji nam onda u konačnici isporučuju sirovine baš onakve kakve trebaju biti za daljnju preradu i proizvodnju gotovih Podravkinih proizvoda. Pratimo kapacitete tržišta, zahtjeve naših potrošača i, sukladno tome, planiramo proizvodnju i otkup pšenice. Ove godine planiramo otkupiti 40.000 tona, od čega će 10.000 tona biti za potrebe naše tvrtke Žito Ljubljana – istaknuo je Dimač.

Nakon stručnog dijela obišlo se pokusno polje na kojem je ove godine zasijano 48 sorti pšenice iz devet oplemenjivačkih programa. Proizvođači kažu da će prinosi biti zadovoljavajući iako ovo nije bila laka godina.

Renesansni festival Znamenitost Ostaci renesansne tvrđave na Bašći čekaju bolja vremena