Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka 57 pregleda
Projekt 'Školica zdrave prehrane'

Do kraja svibnja zdravi obroci u svim osnovnim školama

škola zdrava hrana
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL/Ilustracija
U sklopu projekta 'Školica zdrave prehrane' u osnovnim školama provodi se edukacija o važnosti usvajanja zdravih prehrambenih navika

Po uzoru na program zdrave prehrane u vrtićima, Grad Rijeka je prošle godine započeo s uvođenjem zdravih obroka i u osnovne škole i to kroz organiziranu školsku prehranu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj i voditeljica Odsjeka za unaprjeđenje prehrane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Sandra Pavičić Žeželj govorili su o rezultatima provođenja programa zdrave prehrane i predstavili projekt 'Školica zdrave prehrane' u sklopu kojega se u osnovnim školama provodi edukacija o važnosti usvajanja zdravih prehrambenih navika, priopćili su iz Grada Rijeke.

"Od prošle godine program zdrave prehrane uveden je u 15 osnovnih škola, a od polovice ove godine provodit će se i u preostalih osam škola kojima je Grad Rijeka osnivač. U provođenju ovoga programa, na čije uvođenje su nas potakli zabrinjavajući pokazatelji o pretilosti u djece mlađe dobi, važnu ulogu ima Nastavni zavod za javno zdravstvo koji priprema jelovnike i za vrtićare i za školarce i kontrolira obroke koji se pripremaju te provodi edukaciju", kazao je Obersnel. 

Govoreći o programu zdrave prehrane u osnovnim školama pročelnica Sanda Sušanj istaknula je kako se njegova kvaliteta ogleda, ne samo kroz konzumiranje zdravih obroka, nego i kroz edukaciju i osviještenost o tome koliko su pravilna prehrana i stjecanje zdravih prehrambenih navika u dječjoj dobi važni za zdravlje i sprečavanje kroničnih bolesti u odrasloj dobi.

U sklopu programa trenutno se provode edukacije djelatnika riječkih škola te radionice s učenicima. Do kraja 2016. godine Program je proveden u 15 osnovnih škola i obuhvatio je 508 učenika u 26 razrednih odjeljenja, a u preostalih osam škola, u kojima će program krenuti do kraja svibnja, bit će obuhvaćeno 518 učenika u 25 razrednih odjeljenja.

Za potrebe provedbe “Školice zdrave prehrane” nastao je i  internetski portal Školica zdrave prehrane, čija je izrada sadržaja povjerena stručnjacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dok je stranicu izradio i dizajnirao Goran Grudić iz Službe za medije u Gradu Rijeci.