Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Za još bolje gospodarenje otpadom

Dodatnih 25 milijuna kuna za završetak CGO-a Bikarac

Foto: Šibenik
Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen kazao je da Grad Šibenik cjelovito razmišlja o svojoj budućnosti, odnosno da je prvi u Dalmaciji sagradio takvu vrstu pogona

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u pratnji gradonačelnika Željka Burića obišao je Centar za gospodarenje otpadom Bikarac, a tom prigodom potpisan je dodatak osnovnog Ugovora o sufinanciranju Projekta uspostave cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije – Županijski centar za gospodarenje otpadom Bikarac.

Na ponos grada

Ugovor su potpisali direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen i direktor tvrtke Bikarac d.o.o. Robert Podrug. Ugovorom vrijednim 25,128.520 kuna dovršava se kompletna financijska konstrukcija projekta Bikarac, odnosno Fond je preuzeo troškove povećanja investicije nešto više od 12,1 milijun kuna te troškove sudjelovanja Grada Šibenika u sufinanciranju u iznosu od oko 13 milijuna kuna.

Gradonačelnik Burić istaknuo je da je gradnja centra Bikarac na ponos grada budući da su financijski teret, uz EU fondove, snosili država, Fond i Grad Šibenik, odnosno nijedan drugi grad ili općina iz županije nisu sudjelovali u financiranju.

- Radi se o dodatnih 25 milijuna kuna kojima je zatvoren proračun CGO-a Bikarac. Grad Šibenik je primjer potpune uspostave gospodarenja otpadom na način kakav je Hrvatska prihvatila potpisivanjem pristupnog ugovora s EU. Napomenut ću da Grad trenutačno radi na novim lokacijama za ugradnju podzemnih kontejnera te ukupno imamo 22 lokacije na kojima su podzemni kontejneri. Počela je i ugradnja podzemnih kontejnera za reciklirajuće materijale - rekao je gradonačelnik Burić.

Ministar Davor Filipović istaknuo je da mu je veliko zadovoljstvo biti na potpisivanju ugovora o finalizaciji uspješnog projekta kao što je Bikarac.

- Na Bikarcu možemo vidjeti najmoderniji pogon za mehaničko-biološku obradu otpada u RH. Od početka stupanja na ovu dužnost u kontaktu sam s gradonačelnikom Burićem koji je učinio sve da se projekt što brže realizira. Vlada je odlučila s 25 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaokružiti financijsku konstrukciju. Naime, tijekom realizacije projekta došlo je i do povećanja cijene investicije pa je Fond morao povisiti iznos investicije za 12 milijuna kuna, ali i Grad je trebao sufinancirati gradnju s nešto manje od 13 milijuna kuna. Odlučili smo da se jedno i drugo pokrije iz Fonda kako bismo pomogli Gradu Šibeniku. Taj novac može se usmjeriti u nešto drugo kako bi se poboljšala kvaliteta života građana Šibenika, a isto tako bilo nam je važno istaknuti one koji rade izvrsno i dati im punu podršku - rekao je ministar Filipović.

Uspješna priča

Direktor Fonda Luka Balen kazao je da Grad Šibenik cjelovito razmišlja o svojoj budućnosti, odnosno da je prvi u Dalmaciji sagradio takvu vrstu pogona. Direktor CGO-a Bikarac Robert Podrug zahvalio je Fondu i resornom Ministarstvu na pripremi i provedbi projekta. Šibensko-kninski župan Marko Jelić dodao je da je Šibenik jedinstvena i uspješna priča kad je riječ o zbrinjavanju otpada.