Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
KOPRIVNICA

Došla nova pedijatrica: pomogao poticaj od 13.300 eura

Pulska pedijatrica dr. Miljenka Crnčić-Orlić (desno) radila je u bolnici, a za Koprivnicu se odlučila zbog poticaja, ali i činjenice da je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
U Koprivnicu je iz Pule stigla umirovljena pedijatrica dr. Miljenka Crnčić-Orlić, koja već ima gotovo tisuću mališana u svojoj ambulanti

Koprivnica je riješila problem manjka pedijatra, i to zahvaljujući programu mjera koji je donijela gradska vlast.

Manjak pedijatara i preopterećenost postojećih pedijatrijskih ambulanti potaknuo je mjerodavne da donesu prikladne mjere kojima će se riješiti taj problem. Tako je nedavno u Koprivnicu iz Pule stigla umirovljena pedijatrica dr. Miljenka Crnčić-Orlić koja već pruža zdravstvenu zaštitu predškolskoj djeci u Koprivnici, i to s medicinskom sestrom Matejom Hleb.

Otvorena za nove pacijente

Pulska je pedijatrica radila u bolnici, a za Koprivnicu se odlučila zbog poticaja, ali i činjenice da je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Već ima gotovo tisuću upisane djece u ambulanti i otvorena je za nove male pacijente koji su još u potrazi za svojom pedijatricom ili pedijatrom.

Gradonačelnik Mišel Jakšić na prošlotjednoj je sjednici Gradskog vijeća Koprivnice naglasio kako je riječ o problemu koji ne pogađa samo taj grad, već brojne druge sredine u Hrvatskoj.

– K nama je stigla inicijativa ravnateljice Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Mirjane Hanžeković da vidimo kako premostiti ovaj problem. Dobivali smo kritike zbog tog problema, premda zdravstvo nije u nadležnosti gradova. Zbog toga smo odlučili donijeti mjere kojima ćemo ga barem ublažiti – istaknuo je koprivnički gradonačelnik.

Gradska vijećnica Vesna Peršić Kovač pak naglasila je kako je zdravlje djece najvažnije, a toga nema bez zdravstvene zaštite. Peršić Kovač drži i kako poticajne mjere Grada djeluju i kao demografske mjere jer mlade obitelji lakše će ostati ili doći u sredine u kojima se neće brinuti imaju li njihova djeca prikladnu medicinsku skrb. S druge strane, kaže, mjera izravno pridonosi ostanku mladih liječnika u Hrvatskoj.

No što je to Gradsko vijeće donijelo na prošlotjednoj sjednici? Riječ je o programu mjera kojim se osigurava specijalistička zdravstvena zaštita na području Koprivnice. Grad je suočen s manjkom specijalista pedijatrije zaposlenih na neodređeno, puno radno vrijeme u specijalističkim ordinacijama za zdravstvenu zaštitu predškolske djece.

– Zbog nedostatka specijalista pedijatrije narušeno je osiguranje kontinuiteta i dostupnosti specijalističke zdravstvene zaštite predškolske djece na području Koprivnice te prijeti problem nemogućnosti njezina daljnjeg osiguravanja – ističu u Gradskoj upravi.

Mjere su, dakle, usmjerene na zapošljavanje doktora medicine specijalista pedijatrije na neodređeno, puno radno vrijeme u sastavu županijskog Doma zdravlja te njihovo zadržavanje u radnom odnosu.

Trošak najamnine

Grad će pedijatru, u skladu s tim programom, osigurati poticajnu naknadu u neto iznosu od po 13.272,28 eura, odnosno otprilike 100.000 kuna godišnje za svakog doktora medicine specijalista te za svaku kalendarsku godinu počevši od ove nadalje.

Osim toga, financirat će im se kove najma stana. Specijalist pedijatrije zaposlen na neodređeno, puno radno vrijem tako ima pravo na financiranje troškova najamnine do 500 eura (oko 3800 kuna) mjesečno uz uvjet da nema vlastitu nekretninu u Koprivnici.mas. 

Gradska knjižnica Koprivnica "Pismo iz Hogwartsa" Na radionici izrađivali vlastitu sovu pismonošu Koprivnica Rok do 30. rujna Prijedlozi za dodjelu javnih priznanja Grada Koprivnice Ravnateljica Helena Knežević i ravnatelj Darko Sočev s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem Provedba eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave Grad osigurao 35.000 bilježnica, počela cjelodnevna nastava