Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Grad Dubrovnik surađuje s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu

Dubrovnik će ideje studenata koristiti pri izradi planova

Foto: DUBROVNIK
Jedan od gostujućih predavača na Arhitektonskom fakultetu bio je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković

Grad Dubrovnik potpisao je sporazum o suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu u organizaciji i provedbi dijela nastave na Diplomskom studiju arhitekture i urbanizma tijekom akademske godine 2022./23. 

Preokret u upravljanju

U sklopu kolegija Urbanistička radionica 1: Planiranje naselja u zimskom semestru te Urbanistička radionica 2: Preobrazba grada u ljetnom semestru, studenti će razmatrati prostorne i urbanističke potencijale dubrovačkog područja. U sklopu terenske nastave, održane potkraj listopada u Dubrovniku, uz stručno vodstvo studenti su posjetili Srđ, Pobrežje, Osojnik, Komolac i Rijeku dubrovačku, te Gruški zaljev, Luku Dubrovnik i kompleks TUP u Gružu.

Dvodnevni obilazak terena pripremili su Božo Benić, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika, Iva Knego Šoletić, djelatnica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, te Lukša Radić, predstavnik Društva arhitekata Dubrovnik.

Posjetu Gradu prethodila su stručna predavanja u trajanju od tri tjedna, a jedan od gostujućih predavača na Arhitektonskom 
fakultetu bio je i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković. Studentima je predstavio projekt Poštujmo grad (Respect the City) 
u čijem je centru održivi razvoj grada, i to korištenjem smart city rješenja. Kako je istaknuo, prekomjerni turizam 2017. godine potaknuo je gradsku upravu na zaokret u upravljanju destinacijom.;Krovnim projektom objedinjena je primjena digitalnih tehnologija i inovativnost u alatima za upravljanje što je prijeko potrebno u nastavku razvoja održivog turizma.

Urbana preobrazba grada

Pročelnik Božo Benić održao je predavanje Grad Dubrovnik i dubrovačko područje – teritorijalna, administrativna i topografska 
određenost te prostorno-planski okvir, Iva Knego Šoletić govorila je o prostornom planiranju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Hrvoje Bota o integriranom razvojnom projektu Gruž Grad, Višnja Šteko o krajobraznoj studiji administrativnog područja grada Dubrovnika, a Ines Hrdalo održala je predavanje o zelenoj infrastrukturi Dubrovnika.

Studentske radove, ideje i vizije mogućeg razvoja Dubrovnika i urbane preobrazbe užeg područja grada bit će predstavljene za nekoliko mjeseci na javnoj izložbi i prezentaciji svih rješenja, a studije i analize koristit će se kao stručne podloge u postupku izmjena i dopuna prostornog plana uređenja i generalnog urbanističkog plana grada Dubrovnika.