Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Počela realizacija prvog Programa javnih potreba u sportu za osobe s invaliditetom

Dubrovnik potiče bavljenje sportom osoba s invaliditetom

Foto: DUBROVNIK
U dubrovačkom proračunu za sportske programe osoba s invaliditetom osigurano je 250.000 kuna

Grad Dubrovnik prvi je grad u Hrvatskoj koji je u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sportske programe osoba s 
invaliditetom, koja u proračunu Grada Dubrovnika za 2022. iznosi 250.000 kuna.

Po okončanju javnog poziva za predlaganje programa u području sporta za osobe s invaliditetom, Dubrovački savez športova 
utvrdio je da se na poziv prijavio Teniski klub Dubrovnik za čiji je program za rad sa sportašima s invaliditetom odobreno ukupno 103.200 kuna, odnosno 19.200 kuna za potporu mladim sportašima s invaliditetom, 10.000 kuna za sufinanciranje nabave sportskih rekvizita i opreme, 60.000 kuna za sufinanciranje stručnog rada sa sportašima s invaliditetom, 8000 kuna za natjecateljski program sportaša s invaliditetom te 6000 kuna kuna za potporu organizaciji domaćih natjecanja.

Sportska liga za djecu

Program javnih potreba u sportu za osobe s invaliditetom dijelom je širih aktivnosti Grada Dubrovnika u području sporta za osobe s invaliditetom. Naime, početkom rujna ove godine Grad Dubrovnik prihvatio je inicijativu udruge “Akademija zdravog življenja” za uključivanje u projekt Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju, Special Power League.

Osnovni je cilj projekta integracija u društvo djece s teškoćama u razvoju kroz kontinuirano bavljenje sportskim aktivnostima, a dodatna dobrobit poboljšanje motoričkih i kognitivnih kapaciteta te druženje i stvaranje novih prijateljstava kroz igru i sport, neovisno o vrsti i stupnju fizičkih i intelektualnih teškoća. Liga je osnovana 2018. godine, a ubrzo su joj se pridružili Hrvatski nogometni savez, Hrvatski rukometni savez, brojni hrvatski nogometni i rukometni klubovi, kao i udruge koje skrbe o djeci s teškoćama u razvoju. 

Želeći dobiti što širu sliku o potrebama i afinitetima djece s teškoćama s područja grada Dubrovnika za bavljenje sportskim 
aktivnostima, Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo zamolio je predsjednicu udruge “Poseban prijatelj” Dženitu Lazarević da pripremi i objavi anketni upitnik na koji su se mogli javiti svi zainteresirani za uključivanje u ovaj projekt.

Anketom izabarani sportovi

Anketom se željelo utvrditi zainteresiranost dubrovačke djece koje imaju teškoće u razvoju i njihovih roditelja za bavljenje sportom, uzimajući u obzir oblik i karakter oštećenja, odnosno teškoće. Obradom podataka utvrđeni su prioritetni sportovi, koji sublimiraju afinitete djece i roditelja te adekvatnost pojedinog sporta obzirom na karakter teškoće u razvoju: džudo, atletika, nogomet, plivanje i stolni tenis. Pokazalo se da je najviše zainteresiranih s autizmom, tjelesnim i intelektualnim teškoćama, Downovim sindromom i ADHD-om.

Rezultati dobiveni anketnim upitnikom koristit će se za formiranje nogometnog tima koji će se uključiti u Sportsku ligu za djecu s teškoćama u razvoju – Special Power League, ali i kao podloga za pripremu Programa javnih potreba u sportu za osobe s  invaliditetom.