Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Zimska služba u pripravnosti

Dujmić: Spremni smo za zimske uvjete

Foto: Grad Vinkovci
Vinkovačka zimska služba brine o 160 kilometara cesta i pješačkih staza

U Upravnom odjelu komunalnog gospodarstva i uređenja grada obavljene su i posljednje pripreme i dogovori vezani za sljedeću 
zimsku sezonu kako bi se osiguralo da prometnice tijekom zimskih mjeseci budu očišćene. Iz Grada navode da je Grad Vinkovci odgovoran za održavanje 160 kilometara cesta i pješačkih staza, kao i da program održavanja provodi  Cestorad d. d., koji raspolaže s jednim specijaliziranim vozilom za čišćenje snijega, posipačem  te s tri kamiona opremljenima ralicom.

Prema potrebi mogu se angažirati i dodatni strojevi, a sve kako bi 63 vinkovačke ulice iz 1. Zone prioriteta, ali i sve ostale ulice iz 2. Zone prioriteta bile sigurne za sudionike u prometu tijekom zimskih mjeseci.

– Rukovoditelj zimske službe i radnici u pasivnoj su, odnosno aktivnoj pripravnosti od 15. studenog ove do 15. ožujka sljedeće 
godine. U poslovnom krugu Cestorada na Zalužju uskladišteno je 40 tona soli i to bi, ako je suditi po zimama u proteklih nekoliko 
godina, trebalo biti i više nego dovoljno. Ako oborine budu veće od normalnih i pokaže se potreba za većim brojem mehanizacije, Grad će angažirati dodatne strojeve, odnosno kupiti dodatnu količinu soli – rekao je v. d. pročelnika Marko Dujmić.

Dodaje i kako se, s obzirom na veličinu cestovne mreže i broj angažiranih strojeva, ne intervenira istodobno u svim ulicama, već po utvrđenom redoslijedu, koji je određen s obzirom na važnost prometnica. U okviru ovog prioriteta djeluje se odmah po nastanku poledice ili padanja snijega, a čišćenje će se obaviti u roku od 4 do 6 sati nakon prestanka oborina.

– Osim održavanja nerazvrstanih cesta u zimskim uvjetima, putem koncesionara Nevkoš d.o.o. održavamo i pješačke staze u gradu, za što je spremno pet tona soli – kaže Dujmić.