Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
povijesna skulptura

Dvoglavi orao težak 270 kilograma vratio se na kupolu gradskog tornja

Dvoglavi orao Rijeka
1/9
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Postavljanje skulpture dvoglavog orla na kupolu riječkog Gradskog tornja dio je programa Europske prijestolnice kulture u Rijeci

U projekt povratka povijesne skulpture dvoglavoga orla na kupolu gradskog tornja uloženo je oko milijun kuna iz proračuna Grada Rijeke. Skulptura je izrađena u aluminiju i teška je oko 270 kilograma. Visina skulpture je 255 centimetara, a raspon krila joj je 300 centimetara. Radove montaže na vanjskom dijelu kupole obavili su alpinisti tvrtke Oktopus iz Rijeke, a uslugu dizalice tvrtka Trans-Trade d.o.o. iz Rijeke. Na postamentima na Korzu, postavljena je i prigodna izložba, vezana uz povijest i izradu skulpture dvoglavoga orla s drugim sadržajima iz publikacija.

Skulpturu Riječkog dvoglavog orla modelirao je akademski kipar Hrvoje Urumović prema smjernicama nadležnog Konzervatorskog odjela, a na temelju prethodno izrađenog umanjenog modela. Skulptura je u najvećoj mogućoj mjeri replika povijesne skulpture iz 1906. godine. Izrađena je u Ljevaonici umjetnina ALU d.o.o. u Zagrebu.

Kako podsjećaju iz gradske uprave, povratak orla na kupolu bio je dugotrajan posao koji je Grad Rijeka započeo još 2009. godine. Tada je zatraženo prvo mišljenje nadležnog Konzervatorskog odjela o programu. Nakon dobivanja njihovog mišljenja zatraženo je i mišljenje o stabilnosti konstrukcije kupole koje je potvrdilo kako je moguće skulpturu ponovo postaviti na vrh kupole.

Potom se 2011. godine nastavilo s izradom povijesno-umjetničkog elaborata o samoj skulpturi prema postojećoj arhivskoj dokumentaciji koja je ujedno bila i jedina građa dostupna stručnjacima uključenim u projekt. Naime, budući da ostataka i modela skulpture, one iz 18. st. i one iz 20. st. nema, arhivska dokumentacija i fotografije bile su jedini dostupan izvor o orlu.

Prva skulptura orla koja je bila na Gradskom tornju bila je limena i postavljena je još 1754. godine, a skinuta pri obnovi kupole 1890. godine. Tada se radilo o jednoglavom orlu, a skulptura je bila rad riječkog kotlara Lodovica Ruppanija. Potom je 1906. godine postavljena nova metalna skulptura ovaj put dvoglavog orla, dar Udruge riječkih žena. Skulptura je bila izlivena u gradskoj ljevaonici Mattea Skulla, a prema drvenom modelu Vittorija De Marca. No ta je 1919. pretrpjela oštećenja te je naposljetku i uništena 1949. godine otkada je Gradski toranj bio bez tog povijesnog simbola.