Izbornik
Naslovnica Gradovi
Po novac za 'makeover' u fond EU

Edison će imati suvremenu kino dvoranu s 218 i manju s 50 sjedala

Kino Edison
1/3
Foto: Grad Karlovac
Zbog krize i neisplativosti u kinu Edison 2007. je prikazan zadnji komercijalni film. Lani je grad kupio zgradu za 1,8 milijuna kuna, na dražbi

Karlovačko kino Edison imat će suvremenu kino dvoranu sa 218 modernih, velikih i udobnih sjedećih mjesta, te manju dvoranu za fimske projekcije od 50 sjedala. Imat će i kafić i suvenirnicu u atriju kina, te filmoteku i tematsku knjižnicu, sanitarni čvor u podrumu, na katu muzejski postav gdje će biti izložena orginalna oprema za prikazivanje filmova. Potkrovlje će biti pretvoreno u konferencijsku dvoranu.

Na bočnim stranama zgrade, kao i do sada, bit će poslovni prostori. Taj ‘makeover’ zgrade koja je po planovima arhitekata Bauera i Schona izgrađena 1920. godine u stilu art decoa baš za potrebe filmske industrije, stajat će 21,3 milijuna kuna. Grad Karlovac, koji je zgradu kupio krajem prošle godine u za 1,8 milijuna kuna na javnoj dražbi, nakon što je vlasnik zgrade tvrtka Royal otišla u stečaj, taj novac za obnovu kina nema. Čak i da se kreditno zaduži za više od 20 milijuna kuna, projekt ostaje neisplativ.

Spremni za natječaj

– S obzirom da je riječ o zaštićenoj kulturnoj baštini, Grad Karlovac priprema svu potrebnu dokumentaciju kako bismo projekt obnove prijavili na europski natječaj ‘Kulturna baština u funkciji turizma’. Natječaj je trebao biti objavljen u svibnju, ali je objava odgođena. Spremno ga čekamo – kazala je Andreja Navijalić, pročelnica za društvene djelatnosti u Gradu Karlovcu. Najavljeno je i skoro izdavanje građevinske dozvole.

Kino Edison nekada je imalo čak 640 sjedala. Filmovi su prikazivani neprestano, pa i nakon privatizacije zgrade ‘90-ih godina prošlog stoljeća. No, zbog krize i neisplativosti, te činjenice da su se filmovi znali prikazivati i za samo desetak posjetitelja, na velikom platnu kina Edison 2007. je prikazan zadnji komercijalni film. Od tada filmske se matineje održavaju tek povremeno, zahvaljujući udrugama, ponajviše Kino klubu Karlovac.

Karlovčani - šaljite ideje

– Dobra je stvar što je Grad kupio kino Edison i što se intenzivno razgovara o uređenju sredstvima EU fondova. Najvažnije je da Edison zadrži svoju primarnu funkciju, a to je prikazivanje filmova, a svi dodatni sadržaji samo će oplemeniti prostor. Uređenje kina svakako će i nama pomoći u osmišljavanju programa, možda i dovođenju nekih filmskih festivala u Karlovac. Dobit ćemo mogućnost odgajati filmsku publiku – kazala je Ksenija Sanković iz Kino kluba koji godinama u Karlovcu, organizira u Hrvatskoj jedinstveno Riječno kino na otvorenom.

Boris Vučić, iz tvrtke Tablinum, autor idejnog rješenja zgrade kina Edison, kazao je da će ubuduće zgrada, umjesto dosadašnjih 1700 kvadratnih metara, imati 2000 kvadrata prostora jer se planira proširiti pozornica i urediti dodatne prostore uz nju. Zgrada će ubuduće imati i dizalo, kojeg sada nema, te novo stubište do potkrovlja.

Imati će i novu instalaciju, pa će postati ‘pametna zgrada’. Studiju izvodljivosti izrađuje konzultantska tvrtka WYG savjetovanje. Do 27. svibnja idejno rješenje objavljeno je na stranicama Grada Karlovca, pa građani mogu poslati i neke ideje.