Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
KORAK DALJE U KORIŠTENJU OBNOVNLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Fotonaponska elektrana na krovu sportske dvorane proizvodi struju

Foto: Grad Zaprešić
Grad je osigurao tri autobusa koja prometuju između dviju zaprešićkih škola

Nova školska sportska dvorana u Zaprešiću jedina je javna obrazovna ustanova u Zagrebačkoj županiji s fotonaponskom elektranom. Postavljena je i puštena u probni rad, a nalazi se na krovu sportske dvorane Osnovne škole Antuna Augustinčića. Elektrana je snage 98,5 kW, a proizvedena struja koristit će se za klimatizaciju – hlađenje i grijanje te rasvjetu dvorane. U ljetnom razdoblju, kad dvorana ne bude radila maksimalnim kapacitetom, višak proizvedene struje prodavat će HEP-u. To je još jedan korak dalje u korištenju obnovljivih izvora energije u Zaprešiću, a u planu su i daljnje aktivnosti.

Stakleni spoj sa školom

– Ovakvom se proizvodnjom energije smanjuje zagađenje ugljikovim dioksidom za 23,14 tona godišnje. Gradnja dvorane započela je u siječnju 2020. godine, a radi se o trodijelnoj dvorani koja će sa školom biti povezana tzv. toplom vezom, što podrazumijeva stakleni spoj koji će učenicima omogućiti kretanje među objektima, što će biti osobito važno za hladnog i kišnog vremena – ističu u Gradu. S unutarnjim uređenjem i postavljanjem potrebne opreme procjenjuje se da će ova investicija stajati gotovo 25 milijuna kuna.

Zgrada Osnovne škole Antuna Augustinčića znatno je stradala u potresu 29. prosinca 2020., no nije bilo konstrukcijskih oštećenja. Odmah se krenulo s obnovom škole koja će za rad i nastavu biti spremna od 1. veljače. Do tada učenici nižih razreda polaze nastavu u susjednoj OŠ Ljudevita Gaja. Za sve učenike kojima je to potrebno Grad je osigurao tri autobusa koji prometuju između dviju škola prema školskom rasporedu. Učenicima drugih i trećih razreda zaprešićkih osnovnih škola zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus podijelio je radne bilježnice "Mali prometni detektivi", dio šireg projekta ZakOČI.

Ponašanje u prometu

– Radna bilježnica svakako će pomoći i roditeljima da kroz igru svojoj djeci dodatno pojasne ponašanje u prometu, ali i kritički sagledaju svoje ponašanje koje bi trebalo biti uzor djeci. Za roditelje je podijeljena i prometna informativka kako bi im se olakšalo podučavanje djece o sigurnosti u prometu. U sklopu projekta ZakOČI učenici su početkom nastavne godine dobili i interaktivnu igru na temu sigurnosti u prometu. U Zaprešiću se u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Vijećem za prevenciju Grada Zaprešića kontinuirano radi na povećanju sigurnosti učenika u prometu, provedbom raznih aktivnosti, dok se posebna pažnja posvećuje učenicima prvih razreda – ističu u Gradu.

Policijski službenici kontakt-policije policijske postaje Zaprešić podijelili su i reflektirajuće prsluke učenicima prvog razreda koji su pribavljeni iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa “Poštujte naše znakove”, kako bi u prometu bili uočljiviji vozačima.