Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Zastupali interese Palestine i Švicarske

Gimnazijalci na hitnoj sjednici UN-a odlučivali o nuklearnom napadu

Sisački učenici u Bangkoku
1/8
Prošli su pri tome sve faze rada u tijelima Ujedinjenih naroda, od pozdravnih govora, preko lobiranja, podržavanja rezolucija, debatiranja o njihovom sadržaju i konačno, njihovu izglasavanju

Učenici Gimnazije Sisak Sunčana Milić, Ivan Milutinović i Denis Ibrišević sudjelovali su, kao jedini iz Europe, na 4. THAIMUN-u (Thailand Model United Nations). Tamo su se, s nekoliko stotina drugih srednjoškolaca iz SAD-a i Azije, upustili u trodnevnu simulaciju rada Ujedinjenih naroda.

Dok je Ivan bio predstavnik Palestine, Sunčana i Denis bili su Švicarci. Iz perspektive tih država zastupali su u raspravama interese tih država. Prošli su pritom gimnazijalci sve faze rada u tijelima Ujedinjenih naroda, od pozdravnih govora, preko lobiranja, podržavanja rezolucija, debatiranja o njihovom sadržaju i konačno, njihovu izglasavanju.

- Svatko je od nas dobio neki odbor. Ja sam bio u odboru koji se bavio problemima širenja nuklearnog i kemijskog oružja na Bliskom istoku. Dobili smo teme unaprijed prije tri mjeseca, kao i države koje ćemo zastupati, pa smo se pripremili o njihovim stavovima i zastupali ih u lobiraju i debatama - pojašnjava nam Denis Ibrišević dodavši kako su otprilike znali koja država ima kakve interese i koga je lakše izlobirati za rezoluciju. Uz širenje oružja odbor se bavio i odnosom Palestine i Izraela te sukobom u Siriji.

- U debatama se zalažemo za našu rezoluciju te iznosimo argumente zašto druge predložene ne bi mogle proći. U konačnici se glasa i izglasava jedna konačna rezolucija o svakoj temi – dodaje Ibrišević.

Zadnji dan simulacije UN-a bila je hitno sazvana sjednica Generalne skupštine zbog fiktivnog nuklearnog napada.

- Htjelo se testirati brzina reakcije na kriznu situaciju. Skupina država je napala jednu državu i mi smo trebali reagirati rekla nam je Sunčana Milić pojasnivši kako se neutralna Švicarska priklonila pri tome SAD-u.

- Oni su predložili mirniju soluciju, u ovom slučaju, kako bi se smanjilo nuklearno oružje, ali bez njegova odbacivanja u potpunosti te da širenje bude kontrolirano. To nam je zvučalo prihvatljivo za Švicarsku - dodaje Ivan Milutinović

Za nastup u Bangkoku uvježbavali su se na debatnom klubu Gimnazije, ali i na nedavnom sličnom nastupu u Münchenu.

- Ovakva konferencija zahtijeva i poznavanje stranog jezika i upućenost u političku situaciju, vještinu komuniciranja i spremnost za prihvaćanje stavova. To sve razvijaju u debatnom klubu. A kako čitavo vrijeme tamo pričaju o upoznavanju, prihvaćanju različitosti i drugim kulturama željela sam da se u jednom trenutku oni nađu u poziciji manjine, da vide kako je to biti u drugoj kulturi, biti prihvaćen ili neprihvaćen. I stoga smo otišli u Tajland - kazuje njihova mentorica prof. Marina Kasa.

Odlazak u Bangkok pomogla je financijski Sisačko-moslavačka županija te Lions klub Sisak dok je isti tim izborio i nastup na državnom natjecanju u debatiranju koje će 12. i 13. svibnja biti održano u Rijeci. Na međužupanijskom natjecanju bili su najbolji u temi "Treba li o poreznim reformama odlučivati građani na referendumu?".