Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Grad na drugi pogled

Gimnazijalci pokrenuli inicijativu da ulice dobiju ime po zaslužnim ženama

Gimnazija Sisak
1/4
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Gimnazija Sisak uključila se u projekt 'Grad na drugi pogled' , a osim inicijative imenovanja ulica po zaslužnim ženama, Gradu su predložili sadnju ukrasnih trešanja koji bi sakrile od pogleda neuređene površine

- Nabrojite pet sisačkih ulica nazvanih po ženama? - pitaju učenici sisačke Gimnazije svoje sugrađane želeći im predstaviti činjenicu da to nitko ne može nabrojati jer su samo četiri ulice u Sisku nazvane po ženama. Stoga su pokrenuli inicijativu da se ta nepravda uskoro promijeni, a u što žele uključiti i sve ostale Siščane.
- Imamo ideje da uključimo cijeli grad, da svi sudjeluju u toj inicijativi kako bismo skupa odabrali zaslužne žene čija će imena nositi sisačke ulice. Htjeli bismo da što više Siščana predlaže i glasa o prijedlozima putem interneta i štandova, da dođe do interakcije između nas Gimnazijalaca i ostalih građana Siska - govori Sunčana Milić, članica Vijeća učenika Gimnazije Sisak koje se uključilo u inicijativu.

Sama ideja je nastala uključivanjem Gimnazije Sisak u projekt “Grad na drugi pogled” koji nastoji potaknuti angažirano promišljanje i istraživanje grada. Prva konkretna inicijativa bila je imenovanje ulica po zaslužnim ženama, s naglaskom na Siščanke, pa su se tako Gimnazijalci sjetili i svoje bivše profesorice, književnice Tee Benčić Rimay. Predložili su također sisačku književnicu Adelu Milčinović, prvu profesoricu klavira iz Siska Olgu Kovačević, ali i Cvijetu Zuzorić, Vesnu Parun, Doru Pejačević, itd.

- Mlade je iznenadilo to što su iz grada Siska ubrzo dobili pozitivnu reakciju na inicijativu - kaže nam profesorica Marijana Milas koja okuplja i koordinira mlade iz inicijative.

- Uz tako zanimljive životopise pojedinih žena koje smo otkrili već površnim istraživanjem zaključili smo da bi prava šteta bila ne iskoristiti edukativnu dimenziju ove priče i ostaviti je nedorađenu sa samo nekoliko imena značajnih žena koje su učenici u par dana “izgooglali” na internetu - ističe prof. Milas.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

I mladi imaju glas

Ubrzo nakon inicijative o ulicama, Gimnazijalci su pokrenuli i drugu. Prolazeći gradom uočili su kako popularni i lijepo uređeni park "Majmunjak" nagrđuju susjedna ružna dvorišta stoga su Gradu predložili sadnju ukrasnih trešanja koje bi sakrile od pogleda neuređene površine. Za tjedan dana trešnje su zasađene, a sadili su ih i sami Gimnazijalci.

- Ja osobno, a i moji vršnjaci, nikada nismo dobili priliku da utječemo na neke promjene u Sisku. Ovo mi je jako dobar poticaj, kada smo vidjeli da možemo sami nešto inicirati i da se to i realizira. S trešnjama nije nešto preveliko, mada je konkretno i lijepo da se uredilo. No, ovo s ulicama je ipak veća stvar da će zbog nas neke ulice dobiti ime – rekao nam je Jurica Bistrički, a s njim se slaže i školska mu kolegica Antonia Denić.

- Nas stariji općenito smatraju nezainteresiranim za takve stvari, koji žive u svom svijetu, a to nije istina. Samo je potrebno da nas se podupre u tome i da dobijemo priliku  - dodaje Antonia.
Svi učenici aktivni u ovim inicijativama smatraju kako je "Grad na drugi pogled" dobar način da se kroz mala djela poboljša Sisak.
- Ljudi se svakoga dana žale kako se u gradu ništa ne događa i kako naš grad propada, ali nitko se ne trudi nešto poduzeti u vezi toga. Nadam se da će ih naše inicijative potaknuti na razmišljanje o poboljšanju grada. Kroz ovaj pokret se pokazuje da i mladi imaju glas. Ovaj pokret nam je dao priliku da pokažemo svoje ideje i svoju volju za radom, za poboljšanjem budućnosti grada što ćemo i iskoristiti - rekla je Hana Bočina, učenica 4. razreda.