Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Veliki jubilej kutinske kulturne ustanove

Glazba i izložbe za 60 godina Pučkog otvorenog učilišta

Foto: Kutina
POU Kutina odobreno je i financiranje Erasmus+ projekta KA1 pod nazivom “Nauči-POUči”

Pučko otvoreno učilište u Kutini obilježilo je 60 godina djelovanja. Tom prigodom upriličen je kulturno-umjetnički program, a u 
predvorju dvorane Doma kulture postavljena je izložba fotografija iz povijesti učilišta, ali uključuje i djela s recentnih izložbi nastala 
na kreativnim radionicama.

Niz djelatnosti

Glazbeni program uveličali su učenici OGŠ Borisa Papandopula te prof. Saša Begović Matošković, stalni partneri POU Kutina. Predstavilo se i kulturno-umjetničko društvo Moslavina sa svojim najmlađim ansamblom uz mentorstvo Aleksandre Savić Nikitović te Matije i Tihomira Krmeka.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti kreativne radove Jasne Tomljenović koja je izložila rukotvorine od papira. Bila je tu i izložba radova s Kreativnih petaka realiziranih u suradnji s Jadrankom Del Ponte, te izložba učeničkih radova s likovnih i strip-radionica koje je vodila Lucija Mitar.

– Svojom širokom lepezom djelatnosti posljednjih godina POU Kutina postao je prepoznatljivo središte kulturnih i obrazovnih sadržaja u Gradu i na širem području Sisačko-moslavačke županije. Na kulturnom području organiziramo mnogobrojne glazbeno-scenske manifestacije: kazališne predstave, koncerte, kinoprojekcije, priredbe, smotre, festivale i izložbe. U djelatnosti obrazovanja provodimo 42 verificirana programa osposobljavanja i 9 programa usavršavanja, a od 2022. godine imamo 5 verificiranih programa učenja stranih jezika (njemački, engleski, talijanski i francuski jezik, A1-C2 i ruski jezik A1-B2), te program osnovne i dopunske izobrazbe za sigurno rukovanje sredstvima za zaštitu bilja – ističe ravnateljica POU Kutina prof. Sanja Feltrin.

Obnova zgrade

POU Kutina odobreno je i financiranje Erasmus+ projekta KA1 pod nazivom “Nauči-POUči”. Projektom će se osnažiti jezične 
i upravljačke kompetencije nastavnog i nenastavnog osoblja, steći kompetencije za daljnje sudjelovanje u projektima europske 
suradnje te podići razina kvalitete provođenja naših programa i poslovanja općenito. Druga mobilnost ostvarit će se u studenome ove godine.

– U planu je dovršetak započete projektne dokumentacije za obnovu zgrade POU Kutina kako bismo stekli kvalitetnije uvjete za rad zaposlenika i polaznika Učilišta – dodala je prof. Feltrin.

Svim suradnicima ravnateljica je u povodu obljetnice poklonila i monografiju o POU Kutina čiji je autor i urednik nedavno preminuli novinar, publicist i kroničar grada Kutine – Dragutin Pasarić.