Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Traži ili zemljište ili isplatu 7,4 milijuna kuna

'Prikazivao se kao najveći dobrotvor kluba, a sada tvrdi da je vlasnik stadiona'

NK Vinogradar, igralište
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Gradu Jastrebarskom je krajem prošle godine upućen zahtjev jedne privatne osobe da mu se prizna njegova privatna ulaganja u sportske objekte, konkretno svlačionice, travnato igralište i igralište s umjetnom travom, tribine. Iznos tog ulaganja prema procjeni te privatne osobe iznosi 7, 4 milijuna kuna

Na prijedlog gradonačelnika Zvonimira Novosela na sjednici Gradskog vijeća većina vijećnika izglasala je "Odluku o raspolaganju nekretninama u vlasništvu Grada Jastrebarskog osnivanjem prava plodouživanja u korist Sportske zajednice Grada Jastrebarskog, te unosom nekretnina u trgovačko društvo Ceste Jastrebarsko d.o.o. povećanjem temeljnog kapitala", kojom se katastarske čestice na području k.o. Plešivička Reka, lokacija Mladina, prenose u vlasništvo tvrtke Ceste Jastrebarsko d.o.o., koja je u stopostotnom vlasništvu Grada Jastrebarskog.

Izravni povod ovakvoj odluci, izvijestili su iz Grada, koja je kao dodatna točka došla na dnevni red sjednice Gradskog vijeća, je zaštita gradskog zemljišta koje koristi NK Vinogradar od toga da ga ne preuzme jedna privatna osoba.

Naime, Gradu Jastrebarskom je krajem prošle godine upućen zahtjev jedne privatne osobe da mu se prizna njegova privatna ulaganja u sportske objekte, konkretno svlačionice, travnato igralište i igralište s umjetnom travom, tribine te uz to vezani dodatni troškovi, naknade i doprinosi. Iznos tog ulaganja prema procjeni iz zahtjeva te privatne osobe iznosi 7.364.238,94 kune, u što nije uključena naknada vodnog doprinosa kojeg dotični također potražuje i zahtijeva da mu se dodatno isplati.

U svom zahtjevu, privatna osoba traži nagodbu s Gradom Jastrebarsko prema kojoj bi mu Grad trebao isplatiti kompletan iznos ili u protivnom traži da mu Grad prizna pravo vlasništva nad spomenutim nekretninama, a kako navodi na ime stjecanja prava vlasništva građenjem. Radi se o nekretninama i zemljištu ukupne površine 2830 kvadratnih metara.

- Gradski vijećnici i ja kao gradonačelnik nismo ti koji bi trebali raditi istrage vezano uz izvor sredstava, kako su se ona računovodstveno prikazivala u klubu, je li sve rađeno sukladno zakonu i postoji li u svemu ovome još i elementi udružene aktivnosti. To će napraviti sportska inspekcija i nadležne državne službe. Međutim, Grad Jastrebarsko je mimo znanja doveden u situaciju u kojoj ga se ucjenjuje. Ili povrat novaca ili zemlja. A i novci i zemljište su javno dobro svih građana ovog grada te nećemo dozvoliti da to sada dođe u ruke jednog čovjeka, pod okolnostima koje su vrlo sumnjive – istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel i naglasio kako je Grad već u upravni postupak uputio prijedlog za obnovu postupka utvrđivanja građevinske čestice, jer se ispostavilo da je dotična privatna osoba bez znanja i sudjelovanja Grada kao stranke u postupku, uspio u studenom 2014. godine ishoditi Rješenje o izvedenom stanju, izdano od Odsjeka za prostorno uređenje i gradnju, Ispostava Jastrebarsko.

Iz donatora u investitora

Dodano u cijelom slučaju zbunjuje činjenica, tvrde u Gradu, da se privatna osoba koja želi povrat više od 7,5 milijuna kuna ili kroz pravo vlasništva potražuje nogometne terene, svlačionice i tribine na spomenutim katastarskim česticama, svih ovih godina prikazivala kao najveći donator i dobrotvor kluba. U Gradu ističu i da nisu jasni odnosi između te osobe, njegove tvrtke koja je glavni sponzor i sportske udruge NK Vinogradar. Da stvar bude krajnje nelogična, navode izgradske uprave, govori podatak da je dotična privatna osoba od sportske udruge NK Vinogradar uspjela ishoditi potvrdu o svojim ulaganjima.

Naime, u dopisu koji je odvjetnik koji zastupa privatnu osobu poslao Gradu Jastrebarskom navodi se da privatna osoba ima potvrdu Skupštine kluba NK Vinogradar od 18. lipnja 2013. godine, kojom ga se priznaje kao investitora te se njegova ulaganja u klub priznaju kao tražbina.

- Kontekst čitavog ovog slučaja krajnje je neobičan. Prvo je neobično kako se netko iz pozicije najvećeg donatora pretvorio u investitora, a drugo pitanje je zašto je uopće Skupština NK Vinogradara jednom čovjeku omogućila takvu kontrolu nad klubom? Omogućili su mu da ako to poželi može porušiti igralište, svlačionice i tribine ili čak ovršiti klub. Problem za grad Jastrebarsko je činjenica da je to sve na gradskom zemljištu, kojeg se sada ta privatna osoba želi domoći. Nadalje, NK Vinogradar od svih sportskih udruga godišnje dobiva najviše gradskog novca, u klubu treniraju naša djeca i mladi i ja kao gradonačelnik neću dozvoliti da svi mi budemo taoci gramzivosti jednog čovjeka, koji se svih ovih godina lažno prikazivao kao najveći dobrotvor. Grad će se svim silama boriti da zemljište ostane na korištenje klubu NK Vinogradar, a ne da padne u privatne ruke – izjavio je gradonačelnik Novosel istaknuvši kako će Grad Jastrebarsko o ovom slučaju informirati državne institucije i pokrenuti pravne korake s ciljem zaštite svojih prava.