Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
BJELOVAR

Gotovo je idejno rješenje sportsko-rekreacijskog parka

1/3
Foto: Grad Bjelovar
U planu je da u parku budu i trim-staza, stolovi za stolni tenis, boćalište, kružna jogging staza, kafić, rukometna, košarkaška i dječja igrališta

U sklopu Prostorno-programske studije Grada Bjelovara s idejnim rješenjima parkova gotovo je idejno rješenje i vizualizacija budućeg sportsko-rekreacijskog parka. Riječ je o lokaciji u neposrednoj blizini novog nogometnog stadiona, veličine od oko četiri hektara. Na toj će se lokaciji prema idejnom projektu, među ostalim, nalaziti igrališta, vježbališta, staze za trčanje piknik-zona i park za pse. Predviđeno je i formiranje infiltracijskog bazena, odnosno kišnog vrta, čime se omogućuje postupna infiltracija oborinskih vode neposredno u tlo, a tako i djelomično rasterećuje sustav gradske kanalizacije. Idejni projekt predviđa i sadnju novog drvoreda, različitog grmlja, ukrasnih trajnica i penjačica tako da zelenila u Bjelovaru uistinu neće nedostajati.

Kvalitetna zona

Ovaj višemilijunski sportsko-rekreacijski centar na zemljištu bivše vojarne na Logoru, koju je država ustupila Bjelovaru, grad namjerava izgraditi uz pomoć EU fondova. Novi zeleni sadržaji gradit će se na temelju Studije zelene infrastrukture, što je osnova za kandidiranje projekata na natječaje čije se raspisivanje očekuje uskoro.

– Prije otprilike dvije godine proveli smo anketu među građanima i najveći broj njih želio je veliki park na sjeveru grada. Ovo je rezultat. Namjera nam je bila da spojimo sportsko-rekreacijske sadržaje s parkom i napraviti zeleni prostor u koji će ljudi dolaziti i to ne samo kako bi se bavili sportskim aktivnostima nego da bi se i družili, prošetali... – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak predstavljajući s pročelnicom Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Kristinom Kocur projekt.

U planu je da u parku budu i moderna dječja igrališta, trim-staza, stolovi za stolni tenis, boćalište, kružna jogging staza, kafić, rukometna i košarkaška igrališta.

– Želimo uspostaviti kvalitetnu sportsko-rekreacijsku zonu koja će imati sve potrebne elemente zelene infrastrukture i svih zelenih sadržaja. U ovom proračunskom razdoblju će se ovakvi projekti zelene infrastrukture financirati iz programa Konkurentnost i kohezija, a vidjet ćemo možda ćemo nešto moći povući i iz našeg ITU mehanizma. Očekujemo što prije raspisivanje javnih poziva, a moram naglasiti da je ovo razina idejnog rješenja i nemamo nikakvih troškovnika. Kada se raspiše neki javni poziv kojim će se financirati projekti zelene infrastrukture, mi ćemo razraditi glavni projekt, detaljizirati ga troškovnikom i očekujemo pozitivno rješenje – kazala je pročelnica Kocur naglasivši da je grad brzo reagirao pokrenuvši ideju izgradnje sportsko-rekreacijskog parka koja je u skladu s programom razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima donesenim na razini države.

Uključena prigradska naselja

Inače, Bjelovar je jedan od prvih gradova u Republici Hrvatskoj koji je krenuo u izradu studije i strategije zelene infrastrukture kojoj je cilj unapređenje svih otvorenih prostora, odnosno uspostava multifunkcionalne mreže vrijednih otvorenih prostora i krajobraza. Zelena infrastruktura obuhvaća prirodne i planski osmišljene zelene i vodne površine te prostorno-tehnička rješenja temeljena na prirodi koja pridonose očuvanju, poboljšanju i obnavljanju prirode te prirodnih funkcija i procesa. Studijom i strategijom obuhvaćeni su svi zeleni/otvoreni prostori unutar administrativne granice Grada, uključujući i prigradska naselja.•