Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić o planovima za svoj drugi mandat čelnika grada

Grad čine ljudi, bolji uvjeti života i mogućnosti za djecu i obitelji

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Najviše nas veseli što smo i u vrijeme pandemije dobili sedam novih investicija u našim poslovnim zonama. Daleko smo odmakli u pitanju digitalizacije, s nekoliko klikova moguće je doći do svih informacija o gradskim financijama

Već je nekoliko mjeseci drugog mandata kutinskog gradonačelnika Zlatka Babića (HDZ). 

Krenuli ste u drugi mandat na čelu Kutine. Što će obilježiti sljedeće četverogodišnje razdoblje u Kutini?

Sljedeće razdoblje u Kutini zasigurno će obilježiti brojni građevinski radovi, najprije kroz projekt Aglomeracije, a zatim i izgradnje Dječjeg vrtića, izgradnje mosta na Kutinici te niz drugih radova. Godine 2017. bilo je potrebno poduzeti određene promjene, započeti mnogobrojne višegodišnje projekte poput Aglomeracije koji će u sljedećem razdoblju biti i dovršeni. Pandemija COVID-19 sve nas je zatekla 2020. godine te se nadam kako smo zajedništvom, ustrajnim radom i solidarnošću pravovremeno reagirali na sve nedaće koje su pristizale.

Nadam se kako ćemo u iduće četiri godine krenuti u izgradnju Doma za starije i nemoćne te će se novi investitori useliti u našu Industrijsko-logističku zonu. Prije svega grad čine ljudi, bolji uvjeti života i stanovanja, mogućnosti koje grad nudi djeci, mladim 
obiteljima, ali i onima kasnije životne dobi. Razlog što se toliko ističe Aglomeracija spram ostalih projekata je to što se realizacijom 
tog projekta nadamo doseljavanju u naša prigradska naselja, revitalizaciji grada te poboljšanju kvalitete života u cijeloj Kutini.

Osim ostalih projekata, fokus je na realizaciji projekata od vitalnog značaja, kako za Kutinu tako i Moslavinu, poput realizacije izgradnje drugog kolosijeka pruge Dugo Selo – Novska i izgradnje zaobilaznice. Naime, inzistirajući na višegodišnjim projektima pridonosimo rješavanju ključnih pitanja u samom gradu, ta su pitanja opsežna, dugotrajna, no baš radi toga moramo na njima ustrajati te se nadam kako ćemo do kraja ovog mandata imati realizirane konkretne korake u oba projekta.

I dalje će nam prioritet biti mladi i mlade obitelji. Već sada na početku mandata donijeli smo odluku o financiranju svih troškova dječjeg vrtića, što znači da će roditelji plaćati samo troškove prehrane.

Iza nas je teških godinu i pol, pandemija, a onda i potres u Županiji. Kako se pandemija  i pad gospodarske aktivnosti odrazio na kutinski proračun? Ima li problema, odustajanja od projekata?

Pandemija se prije svega odrazila na društveni život, manifestacije i niz aktivnosti koje smo imali prije njene pojave. Pomnim planiranjem i donošenjem raznih olakšica našim sugrađanima spriječili smo eventualne poteškoće s kojima bi se privatni sektor susreo uslijed ograničenja rada. Bilo je potrebno brzo i efikasno reagirati te smatram kako je pravovremena reakcija i ophođenje s Proračunom Grada Kutine zasigurno odigrala veliku ulogu kako bi održali dobru situaciju u našem gradu.

Što se tiče samog gospodarstva, prenamijenili smo sredstva za manifestacije te je najveći dio otišao za pomoć gospodarstvu i očuvanju likvidnosti kod onih poslovnih subjekata koji su se našli pod  ograničenjima poslovanja uslijed  pandemije. Najviše nas veseli što smo i u vrijeme pandemije dobili sedam novih investicija u našim poslovnim zonama. Opstankom postojećih gospodarskih subjekata, dolaskom novih investicija te našim mjerama poticanja gospodarstva uspjeli smo bitno povećati zaposlenost u Kutini.

U proteklom vremenu posvetili smo se poboljšanju organizacije gradske uprave, prije svega uvođenju potpuno transparentnog načina vođenja gradskih financija. Iako o tome rijetko govorimo, u pitanju digitalizacije smo zaista daleko odmakli od većine gradova te mi je drago što je s nekoliko klikova moguće doći do svih informacija vezanih za gradske financije.

Jedan od prioriteta je razvoj Industrijsko-logističke zone Kutina. Kakvi su tu planovi?

Daljnji razvoj Industrijsko-logističke zone svakako ostaje strateški prioritet Grada Kutine.  Pokrenuli smo projekt digitalizacije poslovne infrastrukture Grada Kutine i to je dosta dobro odjeknulo u javnosti i poslovnom  svijetu te trenutačno pregovaramo s nekoliko investitora o ulaganju u Kutinu.

Konkretno, ono što nas čeka u budućnosti je daljnja izgradnja infrastrukture u samoj zoni kako bismo bili što spremniji za prihvat investitora. Trenutačno u svim poslovnim zonama postoje mogućnosti priključka na komunalnu infrastrukturu, no krećemo samostalno u izgradnju infrastrukture i u novoj industrijskoj zoni kako bismo bili što više na usluzi samim investitorima. I dalje ćemo raditi na promociji same zone, kako u javnosti tako i kod potencijalnih ulagača. I ILZ će po završetku projekta modernizacije pruge Dugo Selo – Vinkovci imati priključak na teretni kolosijek, čime postaje zona u kojoj investitori mogu graditi utovarne kolosijeke na svojim parcelama što će uvelike pridonijeti uštedama u logistici i prijevozu robe.

Hoće li Kutina nastaviti koristiti europske fondove i u drugom vašem mandatu?

Europski fondovi su zaista od velike koristi pri realizaciji brojnih projekata te nadasve potpora u razvijanju društvenih i drugih usluga. Pripremili smo niz projekata u vezi razvitka Moslavačke gore, odnosno ruralnog razvoja, projekte vezane za razvoj gospodarstva, turizma, prometa, zaštite okoliša, energetsku učinkovitost, predškolskog i školskog obrazovanja, aktivnosti mladih, smještaj starijih i nemoćnih osoba, sportsko-rekreacijskih sadržaja, širokopojasnog interneta, rješavanje pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom, smještaj napuštenih i izgubljenih životinja.

Posebno nam je važno naći izvore financiranja za projekte kao što su Uspostava pametne gospodarske zone, Izgradnja dječjeg vrtića u Kutini, Uvođenje jednosmjenskog rada u školama Grada Kutine, Razvoj širokopojasnog interneta Grada Kutine, Grada Popovače i Općine Velika Ludina. Nažalost bilo je slučajeva da nismo uspjeli neke projekte realizirati iz EU natječaja zbog visokog indeksa razvijenosti i nadamo se da to neće biti prepreka u budućim natječajima!