Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Prijedlozi o kojima će gradski vijećnici Koprivnice raspravljati u ponedjeljak razveselit će brojne roditelje

Grad diže iznos sufinanciranja privatnih vrtića i daje prednost neupisanoj djeci

Foto: Robert Mihaljević
Privatni vrtići, kao i gradski, bit će sufinancirani iznosom od 1100 kuna, a mijenja se i način formiranja pune ekonomske cijene

Gradsko vijeće Koprivnice održat će sjednicu idući ponedjeljak, a prošli je tjedan održana pripremna koordinacija klubova vijećnika na kojoj su bili gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednik parlamenta Ivan Pal.

Čini se kako bi se na sjednici Gradskog vijeća 31. siječnja mogle naći i važne odluke koje se odnose na upise djece u dječje vrtiće te sufinanciranje smještaja njihova boravka. Predloženo je nekoliko važnih izmjena o kojima će na koncu raspravljati i odlučivati gradski vijećnici.

Izmjena pravilnika

Tako bi se trebao izmijeniti pravilnik o bodovanju i prednosti za upis djece u dječje vrtiće na području Koprivnice. Novost je da će prednost kod upisa, prođe li pravilnik vijećničku proceduru, dobiti djeca koja jesenas nisu dobila mjesto u vrtiću, a roditelji su ih prijavili. To je, po svemu sudeći, odgovor gradskih vlasti na  pojačani pritisak na dječje vrtiće u rujnu te oko 35 neupisane djece 
za koju se još traži rješenje.

Djeca koja su lani ostala neupisana, prema prijedlogu novog pravilnika, ostvarit će dva dodatna boda. Toliko dodatnih bodova, 
primjerice, sada pri upisu ostvaruju djeca hrvatskih branitelja, djeca u godini prije kretanja u školu te obitelj s više djece, za svako dijete koje ima.

– Budući da je broj zahtjeva  vezan za upis djece u Dječji vrtić Tratinčica veći od kapaciteta koje vrtić ima, izmijenjeni su kriteriji, mjerila za bodovanje i dokumentacija koja dokazuje status  za izradu liste prvenstva. Dakle, dodatno se boduje ako dijete u  prethodnoj godini nije ostvarilo pravo na vrtić, iako je podnesen  zahtjev za upis – tumače u Gradskoj upravi.

Osim tog pravilnika o upisu, gradske vlasti odlučile su promijeniti odluku o sufinanciranju dječjih vrtića na svojem području. I taj prijedlog trebao bi se u ponedjeljak naći na vijećničkim  klupama. Ključna promjena odnosi se na definiranje iznosa mjesečne cijene primarnog desetosatnog programa predškolskog odgoja i obrazovanja po upisanom djetetu.

Riječ je o punoj ekonomskoj cijeni smještaja koju najvećim dijelom podmiruje Grad iz proračuna, a manjim  dijelom roditelji. Za Dječji vrtić Tratinčicu čiji je osnivač Grad određena je ekonomska cijena od 1600 kuna mjesečno, kao i dosad. Grad u toj cijeni podmiruje iznos od 1100 kuna, a roditelji i dalje plaćaju 500 kuna, što znači da cijena ostaje ista unatoč više upisane djece u gradskim vrtićima i osjetno povećanim troškovima.

No, što se onda mijenja? U prijašnjoj odluci o sufinanciranju Grad je ekonomsku cijenu određivao i za privatne dječje vrtiće na svojem području te je također iznosila 1600 kuna, a Grad je pokrivao 1000 kuna. Po novome, to više neće biti tako: i privatni vrtići, kao i gradski, bit će sufinancirani iznosom od  1100 kuna, a mijenja se i način formiranja pune ekonomske cijene.

Fiksni iznos od Grada

To, konkretno, znači kako su privatnim dječjim vrtićima na području Koprivnice otvorena vrata za povećanje cijene smještaja djeteta koju plaćaju roditelji. Dakle, i gradski i privatni vrtići dobivat će iz gradske blagajne 1100 kuna po djetetu, ali privatni dječji vrtići više neće biti ograničeni i ekonomsku će cijenu moći formirati prema vlastitim troškovima.