Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
DEMOGRAFIJA

Grad Našice za novorođenče izdvaja 3000 kuna

Foto: Našice
Ulažemo znatna sredstva u pronatalitetnu politiku, a ta sredstva povećavamo iz godine u godinu, rekao je gradonačelnik Kašuba

Prva beba rođena u našičkoj bolnici u 2023. godini je Manuel koji je na svijet stigao 2. siječnja u 9 sati i 8 minuta. Težak je 3180 grama i dug 52 centimetra. Čestitke, baš kao i poklone, u bolnicu su mu donijeli gradonačelnik Krešimir Kašuba te v.d. ravnatelja Opće županijske bolnice Našice Dino Vida. S obzirom na mjere koje vladaju već dulje razdoblje, a odnose se na zabranu posjeta, poklone su majci predale rukovoditeljica ginekološko-porođajnog odjela dr. Blaženka Žužanić Klapan te glavna sestra odjela Suzana Stojanović.

Pomoć školarcima

– Ovo je jedan od najljepših trenutaka u mom poslu – darivanje prvog djeteta rođenog u novoj godini. Radi se o tradicionalnom darivanju, a Grad Našice ulaže znatna sredstva u pronatalitetnu politiku i ta sredstva povećavamo iz godine u godinu. Prilika je ovo da u svoje ime i u ime Grada čestitam roditeljima. Grad Našice također svakom novorođenčetu daruje 3000 kuna. Cilj nam je pratiti, odnosno pomagati roditeljima i djetetu tijekom njegova odgoja. Tako Grad izdvaja velika sredstva za predškolski odgoj kako bi svi roditelji jednako plaćali za dijete koje pohađa vrtić, bio on gradski ili privatni. Također, djecu pomažemo i tijekom njihova školovanja osiguravajući besplatne radne bilježnice i knjige, a, naravno, dijelimo i velik broj stipendija krajem svake godine našim ponajboljim studentima – rekao je gradonačelnik Kašuba.

Napomenuo je kako Grad Našice godišnje izdvaja oko 200.000 kuna za donacije Općoj županijskoj bolnici Našice, a bolnica je od velike važnosti kako za našički kraj, tako i za cijelu Slavoniju.

O darovima za prvu bebu, kao i o aktivnostima u bolnici nekoliko riječi rekao je i Dino Vida, v.d. ravnatelja OŽB Našice.

– Prije svega bih čestitao roditeljima na prinovi, kao i svim djelatnicima naše bolnice na dosadašnjem trudu i zalaganju te bih im poželio puno uspjeha u budućem radu i nadam se da ćemo u ovoj godini uspjeti povećati broj porođaja. Također zahvaljujem gradonačelniku Krešimiru Kašubi i Gradu te Osječko-baranjskoj županiji na izvrsnoj suradnji koja traje već dugi niz godina – zaključio je Vida.

Rođeno 372 djece

Iako je godina završila s manjim brojem porođaja, nadaju se boljoj situaciji u 2023. godini.

– Godinu smo završili s 369 porođaja u kojima je rođeno 372 djece – rođeno je i troje blizanaca. U odnosu na prethodnu godinu bilježi se blagi pad novorođenih, što je, nažalost, trend u cijeloj Hrvatskoj. Također bih rekla kako je bilo dosta porođaja u prosincu i naše rodilište je trenutno puno, a nadamo se da će tako i ostati – izjavila je dr. Blaženka Žužanić Klapan.