Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
Grad Karlovac aplikacijom Otvoreni Karlovac javnosti dao detaljan uvid u trošenje proračunskog novca

Građani mogu vidjeti trošenje iz gradske blagajne i utjecati na njega

Foto: Igor Cepurkovski
Gradonačelnik Damir Mandić je objavio i četverogodišnji Razvojni program s konkretnim mjerama

Grad Karlovac početkom godine aktivirao je novu platformu  Otvoreni Karlovac, koja javnosti omogućuje detaljan uvid u trošenje proračunskog novca. Platforma se nalazi na web-adresi: otvoreni.karlovac.hr, a može joj se pristupiti i sa službene stranice Grada Karlovca.

Unutar sustava dostupne su četiri podaplikacije. Prva je iTransparentnost, koja pruža uvid u poslovanje grada, pregled financijskog djelovanja te izdanih i zaprimljenih poslovnih dokumenata. Zatim aplikacija mojProračun, koja građanima daje mogućnost da izraze svoja razmišljanja i prijedloge vezane za proračun grada Karlovca za 2022. godinu te SOM Sport za praćenje financijskih transakcija sportskim klubovima.

Aplikacija je jednostavna za korištenje i iz Grada Karlovca nadaju se da će građani svojim prijedlozima u kreiranju proračunskog procesa postati suradnici i partneri u podizanju kvalitete života u gradu.

Vidljiv proračun od 2017.

Svrha aplikacije je prikazati  realizaciju proračuna od 2017. godine do danas. Proračun je podijeljen na osam kategorija i može se vidjeti koliko je potrošeno u pojedinoj kategoriji. Osim trošenja, građani mogu vidjeti i  izvore financiranja koji su također detaljno razrađeni.

Platforma Otvoreni Karlovac nije konačni proizvod, kažu u Gradu, jer će biti nadograđena i dodatnim modulima, primjerice za javnu nabavu. Svrha je dostupnost svih informacija korisnicima proračuna i svim građanima.

– Naša je namjera pokazati svrhovitost trošenja proračunskih sredstava; Grad Karlovac ima svoje izvorne prihode te one  koji dolaze iz nekih drugih izvora. Drugo što želimo pokazati ovom  platformom je transparentnost, zakonitost trošenja sredstava. Unutar cijelog sustava imamo jasne procedure zakonitog trošenja novca i mislimo da ćemo na ovaj način u konačnici poslovnim subjektima u gradu omogućiti uvid u sve te postupke i procedure, dakle na koji se način dolazi do sklapanja ugovora, odnosno do same realizacije projekata. Proračun je javni dokument i u njemu  se vide projekti koji se planiraju, ali i one svakodnevne aktivnosti. Slikovito rečeno, važno nam je da svi naši građani znaju koliko Grad  odvaja za košnju naših parkova, odnosno za kulturu, za sport te na koji način i tko raspolaže tim novcem itd. Smatram da će ova razina otvorenosti proračuna pružiti sve informacije i podatke te tako možemo reći da kao gradska uprava idemo korak naprijed. Već imamo i aplikaciju vezanu za sport, a na isti način želimo imati i aplikaciju vezanu za ZAKUD i Vatrogasnu zajednicu grada Karlovca – kazao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Program razvoja

Dodao je i da je, u kontekstu transparentnog rada, javno objavljen i četverogodišnji Razvojni program gradonačelnika s konkretnim mjerama za provođenje.

– Ovim provedbenim programom zakoračili smo u prostor rada koji neće biti samo prigodničarski, kampanjski i političarski, nego će biti zaista posao koji je mjerljiv i s kojim smo preuzeli konkretne obveze – dodao je gradonačelnik Mandić.