Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Javna vatrogasna vježba u povodu 120. obljetnice

Građanima pokazali što treba učiniti u početnoj fazi požara

Foto: Grad Zaprešić
U pripremi je i izdavanje knjižice u povodu 120 godina vatrogasnog društva koja će biti predstavljena na svečanosti u listopadu

U organizaciji DVD-a Zaprešić na glavnom gradskom trgu održana je javna vatrogasna vježba koja je imala za cilj prikazati djelovanje vatrogasaca kod požara višekatnog stambenog objekta i spašavanje unesrećenih osoba s viših katova. Jedan od ciljeva bio je i edukacija građana kako postupiti kod određenih situacija koje se mogu svakodnevno dogoditi u kućanstvima, a mogu dovesti do većih šteta na imovini ili težih ozljeda.

– Naši su sugrađani u sklopu vježbe imali priliku vidjeti što mogu odraditi dobrovoljni vatrogasci, kojom opremom raspolažu, ali i vidjeti zajedničko djelovanje s javnom vatrogasnom profesionalnom postrojbom grada Zaprešića. Pokazna vježba bila je i edukativnog karaktera pa su građani tako mogli vidjeti što se događa i kako bi, ili ne bi, trebali gasiti požare u kuhinji – istaknuo 
je predsjednik Vatrogasne zajednice grada Zaprešića Tomislav Cerinski.

Edukaciju stanovništva zaprešićki vatrogasci smatraju iznimno važnom jer, kako kažu, početni požar može ugasiti svaka osoba koja se zatekne u toj situaciji, pod uvjetom da zna što treba napraviti i kako reagirati. Stoga vatrogasna društva koja djeluju u Vatrogasnoj zajednici Grada Zaprešića kontinuirano provode edukacije vlastitih članova, ali i građanstva.

Posebnu važnost pridaju edukaciji učenika i suradnji s osnovnim školama, bilo promotivnim letcima ili kroz pokazne i edukativne radionice.

Vatrogascima su se u pokaznim vježbama pridružili i djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Zaprešić koji su educirali građanstvo o radu s defibrilatorom.

– Vatrogasna zajednica spremna je odgovoriti na sve izazove. Osim spretnosti i opremljenosti, naši vatrogasci, ali i ostale dežurne 
službe, pokazale su da su građani i njihova imovina u sigurnim rukama. Zahvaljujem svima koji su se odlučili za ovaj humani i 
plemeniti poziv, a našem najstarijem dobrovoljnom vatrogasnom društvu DVD-u Zaprešić i svim njegovim članicama i članovima, osobito onim najmlađima na kojima je budućnost zaprešićkog vatrogastva, čestitam 120. godišnjicu – rekao je gradonačelnik Željko Turk nakon uspješno održane vježbe.

Ovo najstarije vatrogasno društvo u Zaprešiću jako puno brine o treniranju djece i mladih, što će od sada moći činiti još kvalitetnije uz opremu  vrijednu 38.500 kuna koju je financirao Grad Zaprešić povodom obljetnice. U pripremi je i izdavanje knjižice u povodu 120 godina vatrogasnog društva koja će biti predstavljena na svečanosti u listopadu.