Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Na sjednici Vijeća gradska uprava predstavila projekte koji će obilježiti iduću godinu u Velikoj Gorici

Gradit će se interpretacijski centar u Šćitarjevu, poduzetnički inkubator...

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
– Gradnjom Interpretacijskog centra Andautonija popularizirao bi se turizam u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji, što privlačilo posjetitelje iz cijeloga svijeta – kaže Neven Karas, zamjenik gradonačelnika

Aktualni sat 9. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice počeo je s pitanjem Igora Horvačića (HSS), kojeg je zanimalo kada će biti izgrađeni nogostupi u Ulici Dolenec u Buševcu, glavnoj prometnici u Okuju te u Tratinskoj u Lukavcu, a osvrnuo se i na kašnjenje radova u Buševcu i Ogulincu, gdje je asfaltiranje trebalo biti gotovo do 10. studenog, a radovi su još u vijek u pripremnoj fazi.

Obnova i izgradnja vrtića

Gradonačelnik Krešimir Ačkar je upoznat sa situacijom kašnjenja radova u Buševcu i Ogulincu, a što se tiče gradnje nogostupa, odgovorio je da je gradnja u planu, ali još nema specificiranog datuma. Vedrana Zobeca (HDZ) zanimalo je koliko je bilo prijava za natječaje za stipendije i koliko je stipendija te u kojem iznosu dodijeljeno, a također se interesirao za to u kojem je stadiju gradnja poduzetničkog inkubatora. Za poduzetnički inkubator rok izvođenja radova je 12 mjeseci, a na pitanje o stipendijama gradonačelnik Ačkar odgovorio je da su trenutačne stipendije po uspješnosti i socijalnom statusu u završnoj fazi.

– Od iduće godine imat ćemo standardne stipendije, 20 studentskih stipendija i trideset učeničkih. Također ćemo stipendije za deficitarna zanimanja povećati, pa ih neće biti trideset nego pedeset, jer se pokazalo da su deficitarna zanimanja puno traženija nego prijašnjih godina. Ukupna vrijednost toga veća je od milijun kuna, a što se tiče trenutnih stipendija po uspješnosti i socijalnom statusu, one su sada u završnoj fazi – odgovorio je gradonačelnik.

Stipo Duvnjak (HDZ) otvorio je pitanje projekata Velike Gorice koji su prijavljeni Europskoj uniji, a zamjenik gradonačelnika Neven Karas imao je spreman odgovor. Naime, prijavljena su dva natječaja za obnovu i gradnju dječjih vrtića u Kolarevoj i u Kurilovcu u vrijednosti većoj od 13,6 milijuna kuna, a time bi se stvorilo 336 novih mjesta za djecu od jedne godine do polaska u školu.

Duvnjaka je također zanimalo radi li se što kad je riječ o uštedi sredstava za režijske troškove gradskih financiranih javnih zgrada poput vatrogasnih domova ili domova kulture.

Nema eksplozije cijena

– Već smo ovog ljeta poduzeli određene radnje kada smo vidjeli kamo se kreću cijene energenata. Nasreću nije došlo do eksplozije cijena za naše javne ustanove, no bez obzira na to, naše službe paze na to i u fazi su priprema detaljnih preporuka i uputa koje će se dati svim proračunskim korisnicima radi postizanja ušteda i racionalnog gospodarenja gradskom imovinom – odgovorio je Karas.

Što se tiče ostalih projekata, Karas je istaknuo tri prijavna obrasca koji se odnose na turizam: projekt Interpretacijskog centra Andautonija, VG Bazen te Biciklistička staza do Male Bune.

– Arheološki park Andautonija nema nažalost zatvoreni prostor, adekvatno parkiralište, popratne sadržaje ni ugostiteljske objekte. Gradnjom interpretacijskog centra popularizirao bi se razvoj turizma u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji, a to bi privlačilo 
posjetitelje iz cijeloga svijeta – objasnio je Karas.

Projekt VG Bazen trebao bi pak rezultirati gradnjom atraktivnog olimpijskog bazena sa sadržajima i sunčalištem, te bi se u postojećem bazenu izvršile određene preinake i dorade da se on stavi u što kvalitetniju funkciju.