Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Sjednica Vlade u Sisku

Gradit će se Odranski most, a u staroj vojarni osnovati Sveučilište

Sjednica Vlade u Sisku
1/5
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Današnja sjednica Vlade Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji donijela je projekte teške više od 300 milijuna kuna

- Želimo poslati poruku da Vlada vidi i Sisak i Sisačko-moslavačku županiju kao onaj dio Hrvatske kojoj moramo pomoći. Ova županija je imala možda i najteže posljedice tranzicije u Republici Hrvatskoj od početka devedesetih do danas. Želimo popraviti tu situaciju – rekao je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade u Sisku koja je ovo području "donijela" projekte teške više od 300 milijuna kuna.

Gotovo 250 milijuna kuna izdvojit će tako Hrvatske ceste na infrastrukturnim projektima u Sisačko-moslavačkoj županiji. Najveći dio, 192 milijuna kuna, otići će na gradnju novog Odranskog mosta, te spojne ceste koja je od Siska trebala voditi prema autocesti. Na tom potezu izgradit će se i nadvožnjak preko željezničke pruge čime će se, napokon, izbjeći čekanje na željezničkom prijelazu u Odri.

No, da bi do toga došlo prvo će se morati riješiti dokumentacija, a koju će od Hrvatskih autocesta morati preuzeti sada Hrvatske ceste. O nastavku gradnje same autoceste od Lekenika prema Sisku nije bilo najave. No zato će ove godine biti saniran Most Gromova u Sisku koji je zbog neodržavanja u jako lošem stanju.

Hitni prijem i dnevna bolnica

- Radi hitnosti postupanja i otklanjanja mogućih štetnih posljedica po sigurnost građana i imovine, a sukladno inspekcijskom nalazu Inspektorata Ministarstva prometa Hrvatske ceste će provesti pregovarački postupak bez prethodne objave poziva za nadmetanje iz razloga iznimne žurnosti za radove sanacije mosta - rekao je na sjednici Vlade ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Potrebnih procijenjenih 15 milijuna kuna osigurano je u proračunu Hrvatskih cesta. I dionica državne ceste Drenov Bok-Jasenovac bit će za osam milijuna kuna obnovljena ove godine dok će HC, zaključkom Vlade,  dostaviti pet milijuna kuna Županijskim upravama za ceste za izvanredno održavanje županijske ceste Zrin-Oraovica-Divuša u duljini od 12 kilometara.

Uz obnovu prometne infrastrukture Sisačko-moslavačkoj županiji je Republika Hrvatska darovala vojarnu u Lađarskoj ulici u Sisku, gdje Županija planira pokrenuti Sveučilište, dok je za svoj projekt Tehnološkog parka, koji obuhvaća i inkubacijski centar za inovativna tehnološka start-up poduzeća, Grad Sisak od države u vlasništvo dobio zgradu bivše Uprave Željezare Sisak. Za gradnju crkve na petrinjskoj Slatini Sisačkoj biskupiji, tj. Župi Svetog Pape Ivana Pavla II država je darovala potrebno zemljište.

Nakon sjednice Vlade potpisani su ugovori o gradnji središnjeg paviljona u sisačkoj bolnici. Za objedinjeni hitni prijem i dnevnu bolnicu ukupno je iz europskih fondova dobiveno 70 milijuna kuna, dok će dodatnih 18,5 milijuna kuna osigurati država i Županija.