Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Apsurd pri gradnji sisačkog paviljona

Gradnju bolnice smanjili za dva kata, a cijena 30 milijuna kuna veća

Predstavljanje projekta izgradnje Središnjeg paviljona sisačke bolnice
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Za mandata bivšeg ministra zdravstva Siniše Varge projekt gradnje cijele bolnice bio je procijenjen na 92,6 milijuna kuna, a župan Ivo Žinić kaže da je to zbog poskupljenja materijala

Megalomanskim projektom nazivali su HDZ-ovi dužnosnici bivši projekt gradnje novoga središnjeg paviljona sisačke bolnice, za koji je u vrijeme SDP-ova ministra zdravstva Siniše Varge proveden javni natječaj za gradnju i odabran izvođač. Tada, u rujnu 2015., za gradnju praktički nove sisačke bolnice odabrana je ponuda vrijedna 91,868 milijuna kuna, dok je procjena vrijednosti bila 92,6 milijuna kuna uz plan da se gradnja financira uglavnom novcem iz fondova EU.

Izvođač još nije odabran

No, nakon smjene vlasti bivši ministar zdravstva Dario Nakić poništava taj natječaj i još neke slične, jer su, isticalo se, preskupi. Stari se projekt sisačkoga središnjeg paviljona preprojektira, odustaje se od uređenja dva zadnja kata građevine te se radovi sada zovu „rekonstrukcijom bolničkog kompleksa“ i procjenjuju na 73,75 milijuna kuna, koliko se planira iz izvući od fondova EU. Radi se i novi troškovnik. Novi je natječaj raspisan ovog ljeta, a 17. listopada otvorene su ponude koje su projekt sisačkoga središnjeg paviljona dovele u probleme.

Naime, najniža ponuda, od pet prispjelih, iznosi 106 milijuna kuna, tj. 33 milijuna kuna više nego što je bila procjena troškova gradnje. Postavljaju se pitanja kako je moguće da ponude za gradnju nepotpunoga središnjeg paviljona budu 14 milijuna kuna više od prijašnjih ponuda za gradnju cijelog objekta i da troškovnik toliko podbaci u procjeni.

Štoviše, najviša od osam pristiglih ponuda na natječaj 2015. iznosila je 105,7 milijuna kuna, dakle i dalje manje od najniže na „jeftinijem“ projektu. Izvođač tako još nije odabran jer bolnici nedostaje 30 milijuna kuna da bi mogla prihvatiti ponudu najjeftinijeg ponuđača. A vrijeme predviđeno da se iskoriste odobrena sredstva EU polako istječe.

Varga: Opet malverzacije

– Ne možemo ići na poništavanje natječaja jer postoji rok u kojem moramo utrošiti sredstva iz fondova EU. Da natječaj poništimo, to ne bismo stigli. A cijena ponuda viša je jer je tržište takvo, rasle su cijene radova i materijala – rekao nam je župan Ivo Žinić.

Uvjerava nas da će Vlada dati potrebnih 30 milijuna kuna za dovršetak paviljona. No, upućeni kažu da je problem i u samom troškovniku te da bi ponude bile niže da je zadržan stari troškovnik, bez dijela koji se odnosi na uređenje dva kata. Sličnoga je mišljenja i bivši ministar zdravstva Siniša Varga.

– Građevinski radovi i materijali u međuvremenu su pojeftinili, a ne poskupjeli. Sada imamo dva kata manje izgrađenosti za tri puta veći udio države u troškovima, a cijeli je projekt skuplji. Vjerojatno će “institucije sistema” imati posla jer je riječ o staroj praksi dvostrukog farbanja tunela, malverzacije u autocestama i sl. – rekao je za Večernji list Siniša Varga. Troškovnik i sam projekt provodila je razvojna agencija SIMORA, u vlasništvu županije.