Izbornik
Naslovnica Gradovi 28 pregleda
Javna rasprava do 8. studenog

Gradonačelnik predstavio nacrt proračuna, naglasak je na razvoj grada i gospodarstvo

Damir Mandić
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Gradonačelnik je napomenuo da se 2017. godine Grad Karlovac se nije zaduživao, a nova zaduženja kod banaka planiraju se u idućoj godini za kapitalne projekte od posebnog značaja, posebno zato jer u prihodima proračuna za 2018. godinu nije planiran rast poreznih prihoda

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić predstavio je u utorak na konferencji za novinare nacrt proračuna za sljedeću godinu u iznosu od 256,4 milijuna kuna i pozvao sve zainteresirane na javnu raspravu koja će trajati sljedećih tjedan dana, do 8. studenog.

Naglasak u planiranju proračuna stavljen je na razvoj grada i gospodarstvo, pa su sredstva za poticanje poduzetništva, turizma i poljoprivrede povećana, a osigurana su i dodatna sredstva za pripremu projekata koje u naredni godinama planiramo kandidirati kao velike kapitalne projekte za sredstva Europske unije, rekao je gradonačelnik na konferenciji za novinare održanoj ispred zgrade Gradske uprave. To su među ostalim, naveo je, projekti razvoja širokopojasnog interneta, centar inovativnosti, geotermalni izvori.

Pred završetkom su projektne dokumentacije za komunalnu infrastrukturu stare gradske jezgre Zvijezde i uređenje bivšeg kina Edison, kazao je Mandić, uvjeren je da će za to biti vrlo brzo osigurana sredstva europskih fondova i radovi započeti.

Racionalnije upravljanje

Gradonačelnik je napomenuo da se 2017. godine Grad Karlovac se nije zaduživao, a nova zaduženja kod banaka planiraju se u idućoj godini za kapitalne projekte od posebnog značaja, posebno zato jer u prihodima proračuna za 2018. godinu nije planiran rast poreznih prihoda.

- Ne očekuje se rast poreznih prihoda jer se ne planiraju nikakva nova porezna opterećenja niti za poduzetnike, niti za građane, štoviše očekuju se tri milijuna kuna manji prihodi jer je Grad odlučio da se nakon tri godine visina stope prireza na porez na dohodak vrati sa 14 na 12 posto. To će za većinu zaposlenih građana znači da će im se plaće povećati - rekao je Mandić i objasnio da je namjera da se manjak prihoda nadomjesti racionalnijim upravljanjem i povlačenjem sredstava iz vanjskih izvora.

Mandić je pozvao građane, udruge i druge zainteresirane da konstruktivnim prijedlozima pridonesu kvaliteti proračuna Grada, da bi se u narednoj godini ostvarilo što više željenih programa, projekata i aktivnosti u korist svih Karlovačana. Prijedlozi trebaju biti financijski obrazloženi, s izvorima sredstava odnosno prijedlogom preraspodjele predloženih proračunskih rashoda.